Ťapáková čelí pre zrušené predstavenie v rámci Drama Queer trestnému stíhaniu

Dočasne poverená riaditeľka Slovenského národného divadla pred pár dňami zrušila hosťovanie pražského divadla s inscenáciou Měsíční kámen, ktoré sa malo uskutočniť ako súčasť festivalu Drama Queer. Jej rozhodnutie však vyvolalo vášne z mnohých strán.

Zuzana apáková Vypoèutie kandidátov na post generálneho riadite¾a RTVS Zuzana Ťapáková. Foto: Martin Baumann/TASR

Rozhodnutie Zuzany Ťapákovej odsúdila Činohra SND ako aj islandský autor predstavenia. Najnovšie sa mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv rozhodla na šéfku SND podať na generálnej prokuratúre aj trestné oznámenie.

„Je zjavné, že zo strany pani Ťapákovej ide o cenzúrny zákaz, Ústava SR však v článku 26 cenzúru zakazuje. SND nie je súkromná agentúra pani Ťapákovej, kde si môže šafáriť, ako uzná za vhodné. SND si platia zo svojich daní všetci občania a občianky SR vrátane LGBTI ľudí,“ napísala organizácia citujúc Petra Weisenbachera, ktorý je spoluzakladateľ Dúhového PRIDE-u.

Poznamenal, že výhovorky, ktoré uviedla ako „údajné zdôvodnenie tohto svojho deštruktívneho rozhodnutia“, sú nedôveryhodné, účelové a „tak priehľadné, že je cez ne vidieť až do Kittsee“.

„Verejne vyzývame pani Ťapákovú, aby odstúpila z funkcie, na ktorej výkon, ako vidíme, nemá predpoklady,“ dodal Weisenbacher.

Ťapáková svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že nebude podpisovať žiadne zmluvy pár týždňov pred hosťovaním, keďže takéto akcie sa plánujú aj pol roka dopredu. Tvrdí, že rovnako bude postupovať vo všetkých prípadoch.

Organizátori festivalu Drama Queer reagovali, že ide o medzinárodný škandál, ktorý sa týka troch krajín, keďže inscenácia vznikla podľa textu islandského básnika a spisovateľa Sjóna.

Inscenácia je adaptáciou jeho románu. Opisuje príbeh osamelého chlapca, ktorého osud určuje sexuálna orientácia aj absentujúce rodinné zázemie.

Festival Drama Queer má 12-ročnú tradíciu, venuje sa tématike LGBTI+.

Zuzana Ťapáková je dočasne poverená riadiením SND od 27. augusta 2024. Na poste riaditeľa vystriedala Mateja Drličku, ktorého odvolala ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Naposledy pracovala Ťapáková ako riaditeľka Sekcie marketingu a komunikácie STVR. Nový poverený šéf inštitúcie Igor Slanina ju však odvolal začiatkom júla.

(max)