Viac prevencie i súkromných peňazí v systéme. Ako riešiť problémy zdravotníctva

Slovensko, Česko a prakticky celá Európa čelia demografickému problému. Nie je to nová správa a napríklad v oblasti dôchodkov sa demografické predikcie hojne využívajú.

Otvorenie nového angiografického pracoviska v Bratislave Nové angiografické pracovisko v Nemocnici akad. L. Dérera na Kramároch v Bratislave. Foto: Jakub Kotian/TASR

Vieme napríklad, že bude pracovať čoraz menej ľudí oproti rastúcemu počtu seniorov v penzii. Je to ale debata, ktorá zasahuje mnoho ďalších oblastí.

Tou najväčšou hneď po dôchodkoch je jednoznačne zdravotníctvo. Nielenže je to obrovská položka, ale rovnako ako pri penziách sú odvody do systému funkciou veku a rovnako aj výplaty von zo systému. Jednoducho preto, že zdravotné poistenie odvádzame v produktívnom veku a zároveň nám s vekom spravidla chátra zdravie a potom systém stojíme viac.

Starnúca populácia tak v zdravotníctve rovnako ako pri penziách „bolí“ verejné rozpočty hneď dvakrát. Prvýkrát v menších príjmoch a druhýkrát vo vyšších výdavkoch. Čo s tým? Tradičným riešením je zaplátať systém vyššími odvodmi či daňami. A čiastočne sa to tak určite stane. Nožnice, ktoré sa ale otvárajú medzi príjmami a výdavkami v zdravotníctve, sú príliš veľké na to, aby zvyšované dane a odvody stačili.

Preto nám nezostane nič iné, len hľadať aj iné cesty. Jednou z nich je viac súkromných peňazí v zdravotníctve. Nie je to v našich končinách príliš populárne, pretože sme si zvykli na rovnostársky prístup, aj keď vieme, že nie je efektívny.

Zachovanie súčasného štandardu pre všetkých s možnosťou platby za alternatívy je niečo, čo sa do systému dostalo minimálne cez lieky, ale všeobecne to dáva ekonomický zmysel. Bez väčšieho zjednodušenia možno tvrdiť, že by v takomto systéme bohatí platili udržateľnosť systému pre všetkých. Pre ľavicu by to mohlo byť dostatočne progresívne a pre pravicu je to zasa vyšší podiel súkromných peňazí.

Nad tým všetkým sa ale ako mocné, aj keď veľmi pomalé opatrenie vznáša prevencia. Tá vedie k ekonomickým výsledkom v predĺžení práceschopného života a znížení nákladov na zdravotníctvo. Funguje to, bohužiaľ, až v dlhšom horizonte, ale zase je to najmenej drahé opatrenie, na ktorom je navyše všeobecná zhoda.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.