Keď sa láska teší, alebo prečo sme v kostole oblečení ináč

Človek takzvanej „severoatlantickej spoločnosti“ (A.A.Häußling) s celou svojou technologicky a úžitkovo orientovanou civilizáciou si navykol na akúsi chladnú, vecnú triezvosť. Na Západe to však tak nebolo vždy.

Biskup Rusnák rozdáva vaté prijímanie deťom (1) Gréckokatolícky biskup vlakyka Peter Rusnák rozdáva sväté prijímanie počas božskej liturgie. Foto: Timotej Križka

Svedčia o tom okrem iného veľkolepé barokové stavby a móda skorších čias. Toľko ospevovaná „triezvosť“ sa dnes objavuje čoraz viac ako dôsledok veľmi špecifických postojov k životu vo všeobecnosti a trpí ňou už veľa ľudí.

Je to len obdobný protest, ako je z druhej strany oblečenie pankáča, oblečenie „detí kvetov“ alebo pravidelné vzplanutie „romantických vĺn“ protestov proti triezvosti a jej koreňom v ziskovom postoji k životu? Životný postoj orientovaný na profit totiž prehliada, že život sám je omnoho viac.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.