Nobelova cena mieru putuje k ľuďom z Hirošimy a Nagasaki

Nobelovu cenu mieru za rok 2024 získala japonská organizácia ľudí, ktorí prežili zhodenie atómovej bomby na Hirošimu a Nagasaki v roku 1945, s názvom Nihon Hidankjo. Oznámil to v piatok predpoludním Nórsky Nobelov výbor, informuje TASR.

Hirošima, atómový hríb. 6. augusta 1945. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP Hirošima, atómový hríb. 6. augusta 1945. Ilustračný záber. Foto: TASR/AP

Nobelov výbor ocenil japonskú organizáciu „za úsilie o svet bez jadrových zbraní a za svedectvo, že jadrové zbrane sa už nikdy nesmú použiť“.

Podľa Nobelovho výboru osvetové kampane a osobné príbehy členov organizácie Nihon Hidankjo pomohli vo svete vytvoriť opozíciu voči použitiu jadrových zbraní.

Výbor poznamenal, že už takmer 80 rokov nebola použitá atómová bomba vo vojnovom konflikte. Túto „povzbudivú skutočnosť“ pripísal aj úsiliu organizácie Nihon Hidankjo a ďalších.

„Je alarmujúce, že toto tabu týkajúce sa použitia jadrových zbraní je dnes pod tlakom,“ zdôraznil výbor. Upozornil, že jadrové mocnosti modernizujú a vylepšujú svoj arzenál a ďalšie štáty sa snažia získať jadrové zbrane, pričom podľa neho v súčasnosti hrozí aj reálne použitie atómových bômb vo vojne.

Nórsky Nobelov výbor pripomenul, že zhodenie atómovej bomby na Hirošimu a Nagasaki pripravilo okamžite o život odhadom 120-tisíc ľudí a podobný počet ľudí zomrel na zranenia a následky ožiarenia v nasledujúcich rokoch.

„Dnešné jadrové zbrane sú oveľa ničivejšie. Môžu zabiť milióny ľudí a mali by katastrofálny dopad aj na klímu. Jadrová vojna by mohla zničiť civilizáciu,“ varoval Nobelov výbor.

(tasr)


Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
Zavádzanie opatrení proti korupcii a obavy zo strany európskych orgánov vyzerajú ako dvojitý meter po tom, ako odmietajú vidieť vlastné zlyhania. Vo verejnosti aj vďaka podobným odporúčaniam dlhodobo prevláda pocit neriešenia veľkých korupčných prípadov, ktoré…
Prejsť na článok
Mnohé samosprávy sa už dávnejšie podujali na triedený zber odevov. Netušili vtedy, že v roku 2025 bude nariadené vo všetkých krajinách EÚ triedenie textilu. Aktuálne obce a mestá žijú prípravou na túto povinnosť.
Prejsť na článok