Kabinet nešetrí. Výdavky v rozpočte plánuje o 20 miliárd eur vyššie ako v roku 2022

Do roku 2028 by mal deficit slovenských verejných financií klesnúť k úrovni dvoch percent hrubého domáceho produktu. Na priblíženie sa k cieľu budú potrebné konsolidačné opatrenia v objeme siedmich miliárd eur.

HLASOVANE O KONSOLIDAČNOM BALÍČKU Hlasovanie o konsolidačnom balíčku vlády. Ladislav Kamenický, Matúš Šutaj Eštok, Robert Fico, Andrej Danko a Peter Žiga. Foto: Jozef Jakubčo / Petit Press / Profimedia.sk

Rezort financií vo štvrtok ukázal detaily plánu na pokles verejného dlhu. Na jeho naplnenie je potrebné za štyri roky prijať konsolidačné opatrenia v objeme sedem miliárd eur, čo je 4,4 percenta HDP. Vláda zatiaľ prijala opatrenia na prvý rok v čistom objeme 1,4 percenta HDP.

Rozsiahly, viac ako 200-stranový Návrh rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, je súčasťou predložených materiálov na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady, ktoré sa uskutoční hneď po víkende. V pondelok sa budú venovať aj Národnému a strednodobému fiškálno-štrukturálnemu plánu.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.