Rozsiahla operácia zneškodňovania historickej bomby v Nemecku dopadla úspešne

V Kolíne nad Rýnom na západe Nemecka v piatok večer úspešne zavŕšili najzložitejšiu operáciu spojenú so zneškodňovaním bomby od druhej svetovej vojny.Píše o tom agentúra DPA.

katedrála Kolínsky dóm online lístky sv. omša Katedrála v Kolíne nad Rýnom. Foto: TASR/AP

Išlo o tonovú bombu z druhej svetovej vojny, ktorú zneškodnili kontrolovanou detonáciou, uviedla mestská radnica. Pyrotechnikom sa najskôr poobede podarilo vybrať iba jednu rozbušku bomby z dvoch. Bombu preto bolo potrebné odpáliť riadenou detonáciou, čo si vyžadovalo navezenie veľkého množstva piesku.

Mesto krátko pred dokončením operácie vydalo výstrahu s upozornením, že tlmenú ranu z riadeného výbuchu bude verejnosť počuť aj mimo 500-metrovej zóny ohrozenia.

Približne 6400 ľudí muselo z dôvodu rozsiahlej operácie, ktorú predstavitelia mesta opísali ako najzložitejšiu od roku 1945, opustiť svoje domovy. Z oblasti presmerovali aj dopravu.

Podľa hovorcu mesta sa na operácii podieľalo celkovo 1300 ľudí vrátane poriadkového úradu, policajtov, hasičov, záchranárov a 800 dobrovoľníkov.

V stredu a vo štvrtok úplne evakuovali dve z troch nemocníc v oblasti, informovalo mesto. Akcia zahŕňala celkovo 640 pacientov.

Zneškodňovanie bômb nie je v Kolíne nad Rýnom ničím nezvyčajným, keďže mesto bolo počas druhej svetovej bomby terčom intenzívneho bombardovania. V noci z 30. na 31. mája 1942 sa odohral prvý nálet Britského kráľovského letectva na nemeckú metropolu.

Nemecký spisovateľ Thomas Mann, v tom čase v exile v Kalifornii, si zapísal: „Strašný letecký útok na Kolín, 1000 lietadiel. Ničenie a panika.“

Pri náletoch prišlo o život približne 20 000 obyvateľov Kolína nad Rýnom. V centre mesta zostala stáť napokon iba katedrála.

(tasr)