Hizballáh tvrdí, že raketami útočil na izraelskú základňu pri Haife

Sirény leteckého poplachu zneli v sobotu v celom severnom Izraeli. Tamojšia armáda uviedla, že zachytila strelu vypálenú z Libanonu.

Raketový útok Hizballáhu smerom na Tel Aviv v Izraeli Na snímke z videa útočiaca raketa vystrelená z Libanonu (vpravo) a izraelský protivzdušný obranný systém (vľavo) odpovedá na útok nad oblasťou v Tel Avive 25. septembra 2024. Foto: TASR/AP

Libanonské militantné hnutie Hizballáh v sobotu uviedlo, že raketami útočilo na izraelskú vojenskú základňu južne od pobrežného mesta Haifa. Informovala o tom agentúra AFP.

K sérii libanonských raketových útokov došlo v čase, keď Izraelčania oslavovali sviatok Jom kipur. Podľa Hizballáhu bola terčom útoku na základni blízko Haify továreň na výbušniny.

Izrael modlitbami a pôstom oslavuje Jom kipur, Deň zmierenia, ktorý je najposvätnejším dňom v židovskom kalendári, v čase intenzívnej medzinárodnej kritiky v súvislosti s jeho ofenzívou v Libanone a s prípadmi paľby na príslušníkov mierových síl OSN (UNIFIL) zo strany izraelských vojakov, píše AFP.

Od piatkového západu slnka až do sobotnej noci budú zatvorené izraelské obchody a pozastavené sú aj lety či verejná doprava.

Diplomatické riešenie na vyjednanie konca bojov v Libanone i Pásme Gazy medzitým doposiaľ zlyháva, pripomína AFP. Libanonský premiér Nadžíb Míkátí však uviedol, že vláda jeho krajiny požiada Bezpečnostnú radu OSN (BR OSN) o vydanie novej rezolúcie vyzývajúcej „úplné a okamžité prímerie“.

(tasr)


Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok