Vládny útok na novinárov narazí na európske normy

Vládna moc sa rozhodla regulovať novinársku obec novými pravidlami, ako zavedením určitého typu vzdelania pre novinárov a vytvorením mediálneho úradu. Tieto legislatívne zásahy nielenže nič nevyriešia, ale aj môžu byť v rozpore s európskym právom.

Snímka obrazovky 2024-10-03 o 13.22.35

Objektívna kritika médií voči politickej moci vždy bola a vždy bude súčasťou tohto povolania. V európskej judikatúre súdov sa tento prístup označuje termínom „watchdogs“ (strážne psy), ktorý sa vzťahuje na novinárov, médiá alebo nezávislé organizácie, ktoré dohliadajú na výkon verejnej moci a pôsobia ako ochrancovia verejného záujmu.

Tento koncept je úzko spojený so slobodou tlače a slobodou prejavu a hrá kľúčovú úlohu v demokratickej spoločnosti tým, že dané subjekty kontrolujú činnosť vládnych inštitúcií, politikov a ďalších verejných činiteľov a informujú verejnosť o ich konaní.

Objektívna žurnalistika hrá kľúčovú rolu vo verejnosti


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.