Američania ostreľovali pozície Islamského štátu v Sýrii

Dôsledky útokov zatiaľ nie sú známe. Podľa Centrálneho velenia americkej armády (CENTCOM) však možno očakávať civilné obete.

F-18E Super Hornet Stíhačka Super Hornet, ktorá operuje na Blízkom východe, ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Americké sily vykonali letecké nálety v piatok skoro ráno. CENTCOM o tom informovalo v sobotu, pričom na sociálnej sieti X uviedlo, že „nálety narušia schopnosť IS plánovať, organizovať a vykonávať útoky proti Spojeným štátom, ich spojencom, partnerom a civilistom“ v regióne Blízkeho východu i mimo neho.

V rámci medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu pôsobí v Sýrii zhruba 900 vojakov americkej armády. Koalícia vznikla ešte v roku 2014, aby pomohla bojovať proti tejto extrémistickej skupine, ktorá ovládala v Sýrii aj Iraku rozsiahle územia, no v roku 2019 ju porazili.

V oboch zmienených krajinách však dodnes pôsobia tzv. spiace bunky IS. Koaličné jednotky v Iraku i Sýrii sa stali terčom desiatok útokov bezpilotných lietadiel a raketovej paľby. Americké sily taktiež vykonali viacero odvetných úderov proti militantným skupinám.

K ostreľovaniu dochádza na pozadí vojny medzi Izraelom a militantným hnutím Hamas v Pásme Gazy a konfliktu medzi Izraelom a libanonskou proiránskou skupinou Hizballáh. S tým spojené násilie podľa AFP priťahuje militantov na celom Blízkom východe.

(tasr, AFP)


Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok
Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok