Počet voľne žijúcich zvierat za uplynulých 50 rokov klesol o 73 percent

Najväčší pokles zaznamenali v Latinskej Amerike, Karibiku a Afrike, pričom najmenej postihnuté boli oblasti strednej Ázie a Európy. Tento trend je spôsobený úbytkom lesov, suchom a zmenami klímy, čo ovplyvňuje prežitie mnohých živočíšnych druhov.

Zvieratá v zoologickej záhrade v Bratislave Lev. Foto: Dano Veselský/TASR

Podľa najnovšej správy Svetového fondu na ochranu prírody (WWF) sa počet voľne žijúcich zvierat na celom svete znížil o alarmujúcich 73 percent za obdobie od roku 1970 do 2020. 

Podľa správy „Living Planet Report“ sa populácie sladkovodných, suchozemských a morských živočíchov výrazne znížili, pričom sladkovodné druhy zaznamenali najväčší pokles o 85 percent. Hoci niektoré druhy ako gorily horské vo východnej Afrike či zubry v strednej Európe zaznamenali pozitívny trend, celkový stav populácií je alarmujúci.

WWF upozorňuje, že straty biodiverzity majú závažné dôsledky nielen pre ekosystémy, ale aj pre ľudské zdravie, klimatickú stabilitu a globálnu ekonomiku. Vedci preto varujú, že je potrebné okamžite riešiť environmentálne problémy, aby sme predišli ďalšiemu zhoršovaniu stavu planéty.

(mm)


Mediálna obhajoba čurillovcov zo strany Štefana Hamrana naráža na mnohé fakty, ktoré sa rozhodol účelovo prehliadať a zavádzať tak verejnosť dezinformáciami. Tvrdenie o neexistencii jediného dôkazu preukazujúceho vinu vyšetrovateľov pritom nie je jediný preukázateľný výmysel.…
Prejsť na článok
Horúce prázdninové a dovolenkové dni sú nenávratne minulosťou a s nimi aj sezóna, ktorej extrémne horúčavy prilákali ľudí k vode. Mimoriadne to prospelo obľúbeným miestam oddychu nielen východniarov: Domaši a Zemplínskej šírave.
Prejsť na článok