Spomalenie predlžovania života. Dožiť sa 100 rokov bude pre väčšinu ľudí nedosiahnuteľné, tvrdí štúdia

Podľa novej štúdie publikovanej v časopise Nature Aging sa obdobie rýchleho predlžovania ľudského života skončilo.

staroba, dôchodca, pomoc Ilustračná foto: Pixabay.com

Hoci v priebehu 20. storočia v dôsledku medicínskych a technologických pokrokov priemerná dĺžka života vo vyspelých krajinách vzrástla o približne 30 rokov, v 21. storočí sa toto tempo výrazne spomalilo.

Autori štúdie sa zamerali na krajiny s najdlhšie žijúcimi populáciami, ako sú Francúzsko, Švédsko, Švajčiarsko a Španielsko, a zistili, že len veľmi malý počet ľudí sa dožije 100 rokov. Predpokladá sa, že menej ako 15 percent žien a len 5 percent mužov narodených v roku 2019 má šancu prekonať túto vekovú hranicu.

Štúdia vychádza z údajov z rokov 1990 až 2019 a poukazuje na to, že éra prudkého rastu nádeje na vysoké dožitie sa pravdepodobne skončila. Zatiaľ čo v 20. storočí významne klesala úmrtnosť detí, čo prispelo k predlžovaniu života, dnes už nové objavy v medicíne nemajú rovnaký účinok.

Autor štúdie Jay Olshansky, profesor epidemiológie a bioštatistiky na University of Illinois, vysvetľuje, že aj keď technológie stále prispievajú k predlžovaniu života, účinky týchto inovácií sa znižujú a nepredlžujú život v rovnakom tempe ako predtým. „Stále dokážeme predĺžiť ľudský život, ale je to omnoho pomalšie než v minulých desaťročiach,“ uviedol Olshansky.

Štúdia tiež upozorňuje, že tento fenomén ovplyvňuje aj krajiny ako Česko a Slovensko, ktoré sa ešte len snažia dobehnúť najvyspelejšie štáty. Priemerná dĺžka života na Slovensku v roku 2023 je pre mužov približne 74 rokov a pre ženy 81 rokov. Pred 50 rokmi, v roku 1973, bola táto hodnota nižšia: muži sa dožívali okolo 67 rokov a ženy okolo 73 rokov, vyplýva z údajov.

(mm)