Útoky na príslušníkov misie UNIFIL na juhu Libanonu odsúdilo už 40 štátov

Ich spoločné vyhlásenie v sobotu zverejnilo na sociálnej sieti X poľské diplomatické zastúpenie pri OSN.

Príslušníci mierových síl OSN držia svoju vlajku a pozorujú, ako sa izraelské bagre pokúšajú zničiť tunely vybudované Hizballáhom. Foto: TASR/AP Príslušníci mierových síl OSN držia svoju vlajku a pozorujú, ako sa izraelské bagre pokúšajú zničiť tunely vybudované Hizballáhom. Foto: TASR/AP

Misia UNIFIL v noci na sobotu informovala, že na juhu Libanonu utrpel zranenie už jej piaty príslušník. Na veliteľstve v meste Nákúra ho zasiahla paľba, jej pôvod však nie je známy. Neďaleko vtedy prebiehala „vojenská aktivita“.

„Takéto konanie sa musí okamžite zastaviť a malo by sa primerane vyšetriť,“ uvádza sa vo vyhlásení. Jeho signatári zároveň vyzývajú strany konfliktu, aby „rešpektovali prítomnosť UNIFIL-u, ktorá zahŕňa povinnosť zaručiť bezpečnosť a ochranu svojho personálu za každých okolností“.

Pod spoločné vyhlásenie, ktoré iniciovalo Poľsko, sa podpísali aj krajiny ako Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko a India. Podporu mu vyjadrilo aj Švajčiarsko.

Vo štvrtok UNIFIL oznámil, že dvaja príslušníci mierových síl utrpeli zranenia v dôsledku paľby z izraelského tanku, ktorý vystrelil na pozorovateľskú vežu a spôsobil jej zrútenie. V piatok sa po dvoch výbuchoch v blízkosti pozorovateľskej veže zranili ďalší dvaja vojaci. Tieto incidenty odsúdila Srí Lanka a Indonézia, ktorých občania boli medzi zranenými.

UNIFIL dohliada na hraničnú oblasť medzi Izraelom a Libanonom už niekoľko desaťročí. Do mierovej misie sa zapojilo už viac ako 10.000 vojakov z viac než 50 krajín sveta.

Izrael v sobotu požiadal velenie mierových síl, aby opustili svoje pozície na juhu Libanonu. UNIFIL túto požiadavku podľa svojho hovorcu Andreu Tenentiho odmietlo. Uviedol, že boje medzi Izraelom a militantným hnutím Hizballáhom spôsobili množstvo škôd na pozíciách UNIFIL-u.

(tasr, afp)


Nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja by malo byť postavené do konca volebného obdobia…
Prejsť na článok