Čína dokončila prvý plne bezposádkový projekt výstavby ciest na svete

Čína úspešne použila dronové roje a automatizované stavebné stroje na výstavbu 158 kilometrového úseku diaľnice Peking-Hongkong.

EÚ20: Na úsek dia¾nice D1 Budimír - Bidovce nadviaže rýchlostná cesta R2 Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Medzi použité stroje patril bezpilotný finišer so šírkou 20 metrov, šesť 13-tonových valcov a tri 30-tonové gumové valce, ktoré spolu tvorili koordinovanú flotilu riadenú inteligentnými algoritmami.

Kľúčovým prvkom projektu bolo nasadenie bezpilotného finišera SAP200C-10, ktorý dosiahol rekordnú šírku asfaltovania 19,25 metra pri jednom prejazde. Tento inovatívny prístup výrazne zvýšil efektivitu výstavby, znížil počet spojov a zlepšil rovnosť a odolnosť povrchu cesty, referuje o tom čínsky web news.lmjx.

Projekt využíval vysoko presný polohovací systém Beidou a vlastnú komunikačnú sieť, ktorá zabezpečovala optimálne plánovanie trás v reálnom čase. Flotila tak mohla pracovať v tesnej koordinácii, čo umožnilo presné aplikovanie tlaku a eliminovalo bežné problémy, ako je vynechanie alebo nedostatočné valcovanie.

(mm)


Nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja by malo byť postavené do konca volebného obdobia…
Prejsť na článok