India sa stala po Číne druhým najväčším dodávateľom sankcionovaných technológií do Ruska

India prudko zvýšila vývoz sankcionovaných technológií do Ruska, pričom dodávky mikročipov a obrábacích strojov presiahli v apríli a máji 60 miliónov dolárov, čo je dvojnásobok v porovnaní s predchádzajúcimi mesiacmi.

Ilustračný obrázok. Foto: TASR/ADP Ilustračný obrázok. Foto: TASR/ADP

V júli sa tento export zvýšil až na 95 miliónov dolárov, čím sa India zaradila hneď za Čínu ako druhý najväčší dodávateľ zakázaného tovaru do Ruska. Kľúčovým faktorom tohto rastu je podľa analytikov obrovská rezerva rupií, ktorú Rusko nahromadilo z predaja ropy, referoval web Moscow Times.

Napriek snahám západných krajín obmedziť dodávky technológií potrebných na výrobu zbraní ruskému vojensko-priemyselnému komplexu, Moskva tieto sankcie obchádza cez „spriatelené“ krajiny a prostredníkov, pričom kľúčovú rolu teraz zohráva India. Krajina okrem toho patrí aj medzi hlavných odberateľov ruskej ropy. 

USA a EÚ už v minulosti vysielali sankčné tímy do Indie s cieľom obmedziť export technológií do Ruska, no tamojšie firmy naďalej nachádzajú spôsoby, ako tieto sankcie obchádzať.

Západné čierne listiny, na ktoré bolo zaradených niekoľko indických spoločností, zatiaľ nezabránili pokračujúcemu obchodu. Rusku sa tak podarilo obísť zákaz dodávok polovodičov, pričom získalo čipy v hodnote takmer štyri miliardy dolárov.

(mm)


Nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Nové sídlo Nitrianskeho samosprávneho kraja by malo byť postavené do konca volebného obdobia…
Prejsť na článok