Šutaj Eštok: O Kotlárovej správe sa ani nebudeme baviť, ak nebude taká, aké bolo zadanie

Minister vnútra a predseda strany Hlas Matúš Šutaj Eštok vyhlásil, že nový minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas) intenzívne pracuje na riešeniach pre zdravotníctvo, pričom budúci týždeň oznámi kompromis s lekármi v otázke platov.

Prvá tlaèová konferencia riadite¾a Úradu inšpekènej služby Branislava Zuriana a ministra vnútra SR Matúša Šutaja Eštoka Matúš Šutaj Eštok. Foto: Dano Veselský/TASR

Šéf Hlasu zároveň avizoval, že peniaze pre zdravotníkov sa nájdu, avšak kompromis je nevyhnutný „Minister urobí všetko preto, aby upokojil situáciu. Bude pracovať dňom a nocou, aby to bolo vyriešené budúci týždeň. Rokovania prebiehajú,“ skonštatoval Šutaj Eštok

Podpredseda KDH Viliam Karas vládu kritizoval za nastavenie priorít, pričom sa obáva, že ani nový šéf rezortu zdravotníctva nepresvedčí premiéra o tom, že zdravotníctvo by malo byť prioritou. Tvrdí, že program vlády sa naplnil prijatím novely Trestného zákona.

Podľa Karasa sa výmenou na poste ministra zdravotníctva potvrdilo, že bývalá šéfka rezortu Zuzana Dolinková (Hlas) nemala pre zdravotníctvo plán. Nepredstavila vraj žiadnu víziu, neriešili sa reálne problémy, robili sa údajne len „kozmetické úpravy a malé plastické operácie“. Zdôraznil, že zdravotníctvo by malo byť aj premiérskou prioritou. Pri konsolidácii volá po vecných opatreniach zo strany štátu. Za zdravotníkmi sa malo prísť podľa Karasa ešte pred schvaľovaním konsolidačného balíčka.

„Vítam, že Šaško zobral ministerstvo zdravotníctva, lebo je to ako si sadnúť na elektrické kreslo. Musí mať podporu premiéra,” dodal v relácií V politike na Ta3.

„Za tri a pol roka sa zo Slovenska stala čierna diera,” vyhlásil Šutaj Eštok na margo situácie v zdravotníctve a verejných financiách, pričom ostro kritizoval predošlé vládne garnitúry. Tvrdí, že vláda je práve kvôli nim nútená konsolidovať

„Konsolidačné riešenia tu mali byť už pred rokom,” oponoval mu Karas s tým, že zbytočne strácali čas. „Vláda nešetrí na sebe ale berie peniaze ľuďom,” dodal.

Od Kotlára očakáva šéf Hlasu prešetrenie mrhania financiami

Úloha splnomocnenca vlády pre prešetrenie pandémie, Petra Kotlára (nom. SNS), je podľa Šutaja Eštoka pozrieť sa na mrhanie financiami a nie spochybňovanie vedeckého konsenzu. „Tá správa bude buď taká, ako bolo na začiatku jej zadanie, alebo sa o nej vôbec nebudeme baviť,” vyhlásil.

Odmietol, že by Hlas požadoval jeho demisiu ako odvetu za odstúpenie ministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas). Tá sa tak podľa neho rozhodla sama a nie na základe tlaku koaličných partnerov, ktorí ju kritizovali.

Karas kritizoval, že Hlas nemá odvahu žiadať, aby bol Kotlár odvolaný. Označil to za hanbu strany. Pripomenul, že Kotlár rozpráva za vládu a šíri informácie, ktoré sa nezakladajú na pravde. Nepáči sa mu, že ľudí vyzýva, aby sa neočkovali. Víta však zároveň, že aspoň jedna koaličná strana sa od jeho výrokov dištancuje.

Hlas si naďalej nárokuje post predsedu parlamentu

„Budeme trvať na tom, aby bol za predsedu Národnej rady zvolený Richard Raši,“ uviedol šéf Hlasu.

Podľa Karasa nie je normálne, aby sa voľba predsedu parlamentu odkladal už mesiace, len pre nezhody v koalícii. „Potrebujeme obnoviť dôveru v inštitúcie a prvým krokom je zvoliť predsedu Národnej rady,” uviedol Karas.

Šutaj Eštok vylúčil, že by bola vládna koalícia nestabilná. Tvrdí, že vláda má naďalej väčšinu 79 poslancov, ktorí podporili konsolidačný balíček. To či bude Rudolf Huliak, ktorý sa dostal do sporu so šéfom SNS Andrejom Dankom, chodiť na koaličné rady, je podľa neho internou záležitosťou SNS.

Podľa Eštoka nemá súčasná vláda alternatívu, hoci nie je ideálna. Dodal, že si nevie predstaviť koalíciu, v ktorej by bolo KDH spolu s progresívcami. KDH podľa neho na začiatku volebného obdobia odmietlo zodpovednosť za vedenie krajiny, keď nevstúpilo do koalície.

SNS hovorí o snahe odpútať pozornosť

Koaličná SNS vníma kritiku Kotlára a otváranie voľby predsedu parlamentu zo strany predstaviteľov Hlasu-SD vo víkendových politických diskusiách ako snahu odpútať pozornosť od podstaty problémov na Slovensku. TASR o tom informovala riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová.

Šéf rezortu vnútra a líder Hlasu-SD Matúš Šutaj Eštok aj minister školstva Tomáš Drucker (Hlas-SD) sa podľa SNS vyjadreniami v reláciách snažia odkloniť pozornosť od zlyhania exministerky zdravotníctva Zuzany Dolinkovej (Hlas-SD).

„Takmer rok neurobila žiadnu reformu v zdravotníctve. Nepodnikla žiadne kroky k transparentnosti Všeobecnej zdravotnej poisťovne, nestretávala sa so zástupcami odborových organizácií a súčasne prehĺbila schodok rozpočtu Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Vnímame, že ministerka Dolinková takisto opomenula boj s oligarchami, ktorí sú po roku vlády ešte bohatší,“ uviedla strana.

Kritizuje, že predstavitelia Hlasu-SD za jeden rok nielenže neurobili žiadnu reformu zdravotníctva, ale ani nezačali kroky v rezortoch, ako je ministerstvo vnútra. „Očakávali sme, že ministerstvo vnútra sa chopí príležitosti vyšetriť oblasť covidu, že opozícia bude musieť vysvetľovať svoje úkony v rokoch 2020 až 2023. Eštok by sa mal skôr zamerať na systémovú prácu v polícii a nie otvárať témy, ktoré sú predmetom koaličnej rady,“ poznamenala SNS.

Poukázala na to, že ľudia čakajú na vyšetrenie káuz i reformu zdravotníctva, čo sú oblasti, ktoré si zobral na starosť Hlas-SD. „Preto je relevantné, aby sme požadovali ako koaliční partneri aj výsledky v týchto rezortoch,“ dodala strana.

(mm, tasr)