Blaha pricestoval do Moskvy. Tvrdí, že sa prišiel ospravedlniť za rusofóbiu na Západe

Ľuboš Blaha prišiel do ruskej metropoly krátko po tom, ako sa jeho spolustraník Juraj Blanár stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Snímka obrazovky 2024-10-13 210605 Ľuboš Blaha v Moskve. Foto: reprofoto Telegram

Slovenský europoslanec za stranu Smer Ľuboš Blaha cez víkend pricestoval do Ruska, pričom jeho príchod si všimla aj tamojšia štátna tlačová agentúra TASS. Tá priamo v titulku zdôraznila, že politik sa prišiel „ospravedlniť za rusofóbiu na Západe“.

„Srdečný pozdrav z Moskvy, priatelia, Rusko je stále také krásne, múdre, vyspelé,“ uviedol Blaha na svojom účte na sociálnej sieti Telegram, čím zopakoval svoje notoricky známe tvrdenie o tejto krajine spred niekoľkých rokov.

Blaha pri tejto príležitosti nahral video začínajúce na tamojšom Červenom námestí, v ktorom vyzval na zastavenie „nenávisti voči Rusku“ a povedal, že do najrozľahlejšej krajiny sveta pricestoval ako „priateľ Ruska“.

„Prišiel som sa vám poďakovať za oslobodenie od fašizmu a ospravedlniť sa za rusofóbiu na Západe,“ skonštatoval tiež. Ospravedlnil sa aj za „fašistické rezolúcie“, ktoré proti Rusku prijímajú na pôde Európskeho parlamentu.

Slovenský zástupca v Bruseli a Štrasburgu ďalej informoval, že spolu so slovenskými študentmi študujúcimi na Moskovskom štátnom inštitúte medzinárodných vzťahov (MGIMO), kde bude mať prednášku, plánuje položiť kvety k Hrobu neznámeho vojaka a pamätníku maršala Sovietskeho zväzu Georgija Konstantinoviča Žukova. To podľa pokračovania záznamu aj urobil.

„Pripomenieme si historickú pravdu, ktorá znie: Fašizmus a vojna prichádzajú zo západu, sloboda a mier prichádza z východu,“ odkázal tiež to videu.

Kontakty európskych politikov s ruskými či ich cesty do Ruska sú v kontexte vojny proti Ukrajine v súčasnosti na Západe vnímané veľmi citlivo a sú predmetom výrazného odsúdenia.

Azda najviac v našom priestore v týchto dňoch rezonovalo v poradí druhé stretnutie slovenského ministra zahraničných vecí Juraja Blanára (Smer) s jeho ruským náprotivkom Sergejom Lavrovom, ktoré sa koncom minulého mesiaca uskutočnilo v rámci zasadnutia Valného zhromaždenia OSN v New Yorku. Spomenúť možno aj čerstvú účasť maďarského šéfa diplomacia Pétera Szijjártóa na plynárenskom fóre v Petrohrade (SPIGF).

Blahu, ktorý je vo všeobecnosti považovaný za najviac proruského politika na Slovensku, zvolili do Európskeho parlamentu v júnových voľbách a krátko nato sa vzdal mandátu poslanca v NR SR a funkcie podpredsedu zákonodarného zboru. Blaha získal po kandidátovi Progresívneho Slovenska Ľudovítovi Ódorovi vôbec najviac hlasov, a to vyše 187-tisíc. Ódor si pripísal takmer 295-tisíc krúžkov.