Prehľad trhov: Francúzska vláda si posvieti na peniaze veľkých firiem a bohatých rodín

Keby sme sa pozerali iba na burzové indexy, mali by sme pocit, že ekonomicky je všetko v poriadku. Americká burza láme jeden historický rekord za druhým.

profimedia-0916041927 Nový francúzsky premiér Michel Barnier. Foto: Thomas SAMSON / AFP / AFP / Profimedia

A to aj napriek tomu, že Nemecko je na pokraji recesie a jeho tradičné sektory, ako automobilový či chemický, zažívajú najhoršie časy od zjednotenia krajiny, burza vo Frankfurte sa nachádza blízko historických maxím. Ako to vysvetliť?

Vývoj nemeckého indexu DAX od začiatku tohto roka.


Indexy dnes vykazujú obrovskú odolnosť voči zlým správam. Je ťažké si predstaviť, aká správa by mohla zmeniť súčasný trend na trhu. Aj keď sa niekedy objavia negatívne informácie, trhy sa na chvíľu zastavia a potom opäť rastú ďalej. Bohužiaľ, história ukazuje, že takéto situácie často nekončia dobre, pretože vývoj na trhu so zlatom a na dlhopisovom trhu nenaznačuje, že by všetko bolo v poriadku, aby akcie mohli rásť na historické maximá.

Budú škrty francúzskej vlády dostatočné?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.