Zástupcom zdravotníkov zatiaľ Šaško nepredstavil žiadne návrhy, rokovania pokračujú

Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas) začal v pondelok popoludní rokovania so zdravotníckymi odborármi. Verí, že pri návrhu konsolidačných opatrení nájdu kompromis.

463074738_518418367786793_8177601439271054073_n Minister zdravotníctva Kamil Šaško (Hlas). Foto: FB/Kamil Šaško

Šaško zatiaľ Lekárskemu odborovému združeniu (LOZ) nepredstavil žiadne návrhy kompromisov v súvislosti s konsolidačnými opatreniami. Vypočul si ich požiadavky a argumenty a rokovania majú pokračovať. Vyplýva to z vyjadrenia šéfa lekárskych odborárov Petra Visolajského po stretnutí s ministrom.

„Toto bolo prvé stretnutie s novým ministrom. Uvítali sme ho vo funkcii, ponúkli sme mu pomoc pri zlepšovaní slovenského zdravotníctva a potom sme sa mu snažili predostrieť našich osem požiadaviek, ktoré viedli slovenských lekárov v nemocniciach do výpovedí,“ povedal Visolajský.

Konštatoval tiež, že ak nedôjde k dohode s vládou, vyše 3 200 lekárov z nemocníc z celého Slovenska je pripravených podať výpoveď z nadčasov. „Počty klasických výpovedí z pracovného pomeru budeme vedieť v najbližších dňoch,“ dodal.

Na pondelkovom rokovaní žiadal v súvislosti s konsolidačným balíčkom isté úľavy pre ambulantný sektor aj Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP). Ide napríklad o oslobodenie od transakčnej dane či istú úľavu vo výške DPH. Po stretnutí o tom informovala prezidentka zväzu Jaroslava Orosová.

„Máme za to, že ak toto bolo možné pre iné segmenty, ktoré sú celkom určite pre zdravie obyvateľstva, fungovanie štátu menej kľúčové ako zdravotníctvo, ktoré samo vlastne zápasí dlhodobo s nedostatkom financií, tak celkom určite by to malo byť možné práve aj v zdravotníctve,“ vysvetlila.

Upozornila, že ak sa konsolidácia dotkne ambulancií v plnej miere, určite bude znamenať odklad alebo zníženie dostupnosti zdravotnej starostlivosti.

Ocenila, že diskusia so Šaškom bola konštruktívna a otvorená, s víziou riešenia aktuálne pálčivých problémov. „Momentálne vyzerá tak, že nemá ambíciu byť naším nepriateľom, ale skôr naším spojencom,“ skonštatovala Orosová na margo šéfa rezortu zdravotníctva.

Ten verí, že pri návrhu konsolidačných opatrení nájdu kompromis. O možnostiach rokuje aj s ministrom financií Ladislavom Kamenickým (Smer-SD).

Zdravotníci naprieč celým sektorom odmietajú navrhnuté konsolidačné opatrenia v sektore zdravotníctva a vyzvali prezidenta SR Petra Pellegriniho, aby ich v súčasnom znení nepodpísal. Ten deklaroval, že prípadný podpis legislatívy bude závisieť od rokovaní vlády so zdravotníkmi.

(tasr)


Zvieratá pôsobia ako nevyhnutná súčasť Najvyššieho správneho súdu. Dôvodom má byť posilnenie psychohygieny a znižovanie stresov u sudcov, ktorí zrejme potrebujú podporu zvierat na výkon jedného z najdôležitejších povolaní, a to rovno na najvyššom stupni správneho súdu. Je potrebné…
Prejsť na článok
Tichá vojna taxikárov v Bratislave trvá už roky. Kým jedni uprednostňujú kvalitu a bezpečnosť pre cestujúcich, iné taxislužby si zakladajú na nízkych cenách a neustálej dostupnosti – ich mínusom sú však neskúsení a neoverení šoféri.
Prejsť na článok
Žaloba predsedu vlády Róberta Fica voči šéfredaktorovi portálu Aktuality.sk Petrovi Bárdymu a vydavateľstvu Ringier Slovakia Media, s. r. o., pôsobí v kontexte namietaných skutočností skutočne zvláštne. Premiérovi sa nepáči, že kniha obsahuje jeho fotografiu vyhotovenú v…
Prejsť na článok
V krajinách Európskej únie pribudne od nového roka povinnosť triediť textil. Mnohé samosprávy to robia teraz dobrovoľne, z vlastnej iniciatívy. Čoraz častejšie sa ozývajú hlasy niektorých starostov a primátorov, že na prípravu dostali málo času.
Prejsť na článok