Historická budova SND sa predsa dočká opravy. Len príprava zhltne vyše päť miliónov eur

Plánovanú rekonštrukciu historickej budovy Slovenského národného divadla v Bratislave sprevádza už niekoľko rokov množstvo nejasností a prieťahov. Podľa ministerstva kultúry sa až na budúci rok začnú prípravné činnosti.

100 years of Slovak National Theatre Zastaralá scénická technika si vyžaduje komplexnú výmenu. Foto: Profimedia

O nutnej potrebe rekonštrukcie sa spomínalo už dávnejšie, ešte v roku 2019, keď bola ministerkou kultúry Ľubica Lašáková. Doterajší generálni riaditelia SND ako aj ministerky kultúry podnikali iba čiastkové kroky, ktoré smerovali k tomu, že k rekonštrukcii nedošlo.

Úradnícka vláda v roku 2023 schválila Uznesením č. 353/2023 začiatok procesu obnovy historickej budovy SND, vrátane verejného obstarávania na zhotoviteľa projektovej dokumentácie rekonštrukcie s predpokladanými celkovými výdavkami vo výške 50,9 milióna eur, o ktoré mohla súčasná ministerka kultúry Martina Šimkovičová požiadať rezort financií do 30. septembra pre obdobie 2024 až 2030. Ale nestalo sa tak.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.