Jadrový reaktor prevážaný kamiónom vhodný aj do vesmíru

Potreba spoľahlivého zdroja energie na odľahlých miestach či počas vesmírnych misií priniesla nutnosť vývoja mikroreaktorov.

Centrála Westinghouse International v Cranberry, Pennsylvánia. Ilustračná snímka. Foto: ČTK / AP / Keith Srakocic Centrála Westinghouse International v Cranberry, Pennsylvánia. Ilustračná snímka. Foto: ČTK / AP / Keith Srakocic

Firma Westinghouse dosiahla v polovici septembra významný míľnik vo vývoji svojho mikroreaktora eVinci. Národnému reaktorovému inovačnému stredisku (NRIC) patriacemu pod Ministerstvo energetiky USA odovzdala Správu o predbežnom návrhu bezpečnosti (PSDR).

Účelom tohto dokumentu, ktorý bol vypracovaný tímom pozostávajúcim z 300 technických špecialistov, je umožniť testovanie eVinci v priestoroch Národného laboratória v Idahu (INL).


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.