Štátny sviatok na výročie Sviečkovej manifestácie by nestál nič. Aj to je problém

Slovensko by mohlo mať nový štátny sviatok. Poslanci Kresťanskej únie Anna Záborská a Richard Vašečka navrhujú, aby ním bol 25. marec - Deň zápasu za ľudské práva, keď sa pripomína výročie Sviečkovej manifestácie z obdobia vlády komunistov.

Viacerí politici si pripomenuli 35. výroèie Svieèkovej manifestácie Slávnostné verejné zhromaždenie pri príležitosti 35. výročia Sviečkovej manifestácie v Bratislave 25. marca 2023. Foto: Dano Veselský/TASR

Podstatné je, že by to nebol deň pracovného pokoja. „My nezavádzame nový voľný deň. Ministerstvo hospodárstva poslalo stanovisko, že zákon nebude mať žiadne negatívne dopady,“ povedal Štandardu poslanec Richard Vašečka z Kresťanskej únie (KÚ), ktorý návrh predkladá spolu s Annou Záborskou.

Poslanci hovoria, že 25. marec 1988, známy ako Sviečková manifestácia, je jedno z najvýznamnejších výročí moderných slovenských dejín. „Obyvatelia Slovenska spoločne vystúpili a žiadali dodržiavania občianskych práv v Československu pre všetkých občanov – veriacich aj neveriacich,“ tvrdia v dôvodovej správe k návrhu zákona.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.