Univerzita plánuje postaviť „zelené" centrum. Padnú preň budovy aj desiatky stromov

V Košiciach zamýšľa najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.

Nový kampus Na zábere je otvorenie akademického roka 2024/25. O pár rokov sa možno uskutoční v novom objekte. Foto: TASR

Vedenie Technickej univerzity Košice (TUKE), lebo o nej je reč, pripravuje realizáciu veľkolepého projektu. Z dôvodu uvoľnenia priestoru na kampus o rozlohe necelých 43-tisíc štvorcových metrov bude nutné zbúrať dve budovy zo 60. rokov minulého storočia, v ktorých sídlili v minulosti Katedra geológie a Katedra elektroniky. Údajne už nezodpovedajú súčasným potrebám vysokej školy.

Pre stavbu, ktorej účelom je umožniť v optimálnych a priestorovo koncentrovaných podmienkach pracovať na rozvoji vedy a výskumu na univerzitnej pôde, padne za obeť aj 77 kusov stromov a 302 štvorcových metrov krovitých porastov.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.