Inštitúcie a bohatstvo národov. Nobelova cena za ekonómiu sa vracia ku koreňom

Tohoroční laureáti najznámejšej ekonomickej ceny sa venujú základnej otázke, prečo sú niektoré národy bohaté a iné chudobné. Ich výskum potvrdzuje, že kľúčom k blahobytu sú dobré inštitúcie.

Greece Nobel Economics Daron Acemoglu. Foto: ČTK / AP / Petros Giannakouris / Profimedia

V pondelok bola udelená Nobelova cena za ekonómiu. Hoci nejde o jednu z pôvodných cien ustanovených na základe odkazu Alfreda Nobela, teší sa podobnej vážnosti. Rozhodne ide o najprestížnejšie ocenenie v oblasti spoločenských vied.

Tento rok boli ocenení traja ekonómovia – Daron Acemoglu, Simon Johnson a James A. Robinson. Už tradične platí, že laureáti pôsobia v Spojených štátoch amerických, hoci ich pôvod je tentoraz iný. Acemoglu sa narodil arménskym rodičom v Turecku, Johnson a Robinson pochádzajú z Veľkej Británie.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.