Neprekvapivá správa o terorizme

Atentát na premiéra Roberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.

Tlaèová konferencia po mimoriadnom zasadnutí Bezpeènostnej rady SR Maroš Žilinka. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Atentátnik Juraj Cintula sa pokúsil zastreliť predsedu vlády Roberta Fica po tom, ako po výjazdovom zasadnutí vlády v Handlovej prišiel pozdraviť ľudí na verejné priestranstvo. Strelec svoj čin vopred plánoval a svoje konanie odôvodnil nesúhlasom s politikou súčasnej vládnej moci.

Cintula spáchal atentát na premiéra Fica 15. mája 2024, a o tri dni sudca pre prípravné konanie rozhodol, že bude stíhaný väzobne. Atentátnik bol tiež hospitalizovaný v Nemocnici pre obvinených a odsúdených v Trenčíne pre jeho psychický stav.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.