Prihlásenie do účtu!
Boli ste úspešne prihlásený do Vášho účtu.

Návrh na zriadenie úradu pre médiá pôsobí ako mrazivé déjà vu pred rokom 1989

Zriadenie úradu pre reguláciu médií otvára kľúčovú otázku. Aké ambície chce mať úrad? Chce médiá napomínať, pokutovať, finančne likvidovať, blokovať či vypínať?

Gustáv HUSÁK, Vasil BIĽAK, Bilak.recepce Vasil Biľak (vľavo) a Gustáv Husák (vpravo) na Pražskom hrade. Foto: ČTK / Finda Jiří / Profimedia

Podobne ako to na určitý čas urobila v roku 2022 vláda premiéra Hegera? Netají sa tým v súčasnosti ani Jaroslav Naď, líder strany Demokrati vo svojom najnovšom videu, kde má byť vypnutie určitých alternatívnych médií súčasťou ich programu, s ktorým chcú ísť do volieb. Ale o tom trochu neskôr.

Slovenský úrad pre tlač a informácie

Možno si zrelšie ročníky spomenú na úrad, ktorý reguloval prácu médií. Volal sa Slovenský úrad pre tlač a informácie – SÚTI a bol zriadený v roku 1968 ako poistka pre posilnenie vládnucej ideológie a komunistickej strany ako vedúcej sily v spoločnosti. Strážil vernosť a ideovú čistotu výstupov novinárov, ktorí v tom čase (samozrejme, okrem disentu, samizdatu a zopár odvážnych novinárov a umelcov), pôsobili ako imidžmejkri pre stranu a spoločnosť. Každý svojou mierou potreby sa angažovať, samozrejme. Úrad strážil, kontroloval a postihoval. O čo presne išlo?


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.