Šéf zväzu autopriemyslu: Vyššie dane nás ohrozujú, vláda nám pri elektromobilite nepomáha

O transformácii na elektromobilitu sa rozhodlo už pred rokmi a veľa sme do nej investovali, dnes už nie je cesta späť, tvrdí prezident Zväzu automobilového priemyslu Alexander Matušek. Pri zavedení ciel pre Čínu sa obáva odvetných opatrení.

IMG_6445 Prezident ZAPS Alexander Matušek. Foto: Krištof Gremsperger

Automobilky spadajú do kategórie veľkých podnikov, ktorých sa bude týkať zvýšená 24-percentná daň. Ako to zasiahne tento sektor?

Veľmi ťažko. Konsolidačný balíček sa však netýka len zvýšenia priamych daní, ale aj transakčnej dane, pričom ekonómovia odhadujú, že jej vplyv bude na úrovni jedného až troch percent navyše. Reálne sa nám tak dane zvyšujú až na takmer 27 percent. Kopírujeme transakčnú daň z Maďarska, na ktoré sa vláda odvoláva, ale už nepovie, že daň z príjmu právnických osôb majú deväť percent. 


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.