Zelenskyj ukázal plán víťazstva. Chce nahradiť americkú armádu v Európe ukrajinskou

Ukrajinský prezident vôbec prvýkrát verejne predstavil svoj plán víťazstva. Do veľkej miery sa zhoduje s obsahom toho, čo uniklo do médií. Dokument však obsahuje aj niektoré prekvapivé návrhy.

Russia Ukraine War Victory Plan Volodymyr Zelenskyj. Foto: TASR/AP

Cieľom víťazného plánu Volodymyra Zelenského je posilniť pozíciu Ukrajiny dostatočne na to, aby sa po takmer troch rokoch skončila vojna s Ruskom.

Ak sa podľa Zelenského uskutoční plán teraz, koniec vojny bude možné dosiahnuť najneskôr v budúcom roku. Plán víťazstva pozostáva z piatich bodov a troch tajných príloh.

Pozvánka do NATO

Prvým bodom je podľa ukrajinského lídra pozvanie do Severoatlantickej aliancie (NATO). Podľa jeho mienky však toto rozhodnutie závisí na tom, ako vidia spojenci miesto Ukrajiny v bezpečnostnej architektúre Západu.

„Samotný fakt pozvania Ukrajiny do NATO môže byť zásadne kľúčový pre mier. Chápeme, že členstvo v NATO je vecou budúcnosti, nie súčasnosti. Putin však musí vidieť, že jeho geopolitické kalkulácie sa strácajú. Rusi musia cítiť, že ich cár geopoliticky so svetom prehral,“ povedal prezident.

Vojna aj na ruskom území

Druhým bodom je podľa hlavy štátu, na ktorú sa odvolala Ukrajinska pravda, obrana. Má ísť o nezvratné posilnenie ukrajinskej obrany a zvrátenie vojny v smere do Ruskej federácie (v zmysle vrátenia vojny na nepriateľské územie). Tento bod má prvú tajnú prílohu.

„Je realistické brániť svoje pozície na bojisku na Ukrajine a zároveň priviesť vojnu na ruské územie, aby Rusi skutočne pocítili, aká vojna je, a napriek ruskej propagande začali svoju nenávisť obracať ku Kremľu,“ uviedol politik.

Zelenskyj v tomto ohľade žiada zničenie útočného potenciálu Ruska na okupovanom území Ukrajiny, pomoc pri personálnom obsadení záložných brigád pre armádu, pozdvihnutie ukrajinskej protivzdušnej obrany na dostatočnú úroveň, rozšírenie operácií pomocou ukrajinských rakiet a bezpilotných lietadiel a investíciu do ich výroby, zrušenie obmedzení partnermi na používanie zbraní s dlhým doletom na celom území Ukrajiny a na ruskom území.

Komplexný nejadrový balík od spojencov

Tretím bodom je odstrašenie ruskej agresie. Pod ním sa nachádza aj tajná príloha, ku ktorej majú prístup lídri USA, Británie a Talianska. Ukrajina navrhuje umiestniť na svojom území komplexný nejadrový balík na odstrašenie od ďalšej ruskej agresie.

„Ruské vedenie koná agresívne len vtedy, keď je presvedčené, že nedostane adekvátnu deštruktívnu odpoveď. Keď Rusko vie, že príde odpoveď, a pochopí, aká bude, zvolí rokovania a stabilné spolužitie aj so strategickými protivníkmi,“ skonštatoval Zelenskyj.

Ekonomický potenciál Ukrajiny pre svet

Štvrtým bodom je strategický a ekonomický potenciál Ukrajiny. Plus tajná príloha zdieľaná USA a EÚ. Bod stanovuje dohodu s partnermi.

Prezident povedal, že Ukrajina je domovom prírodných zdrojov vrátane kriticky dôležitých kovov v hodnote biliónov dolárov. To zahŕňa urán, titán, lítium, grafit a ďalšie strategicky cenné zdroje, ktoré posilnia globálnu konkurenciu buď Ruska a jeho spojencov, alebo Ukrajiny a demokratického sveta.

Zdôraznil, že ložiská kritických zdrojov na Ukrajine spolu s globálnym potenciálom Ukrajiny v oblasti výroby energie a potravín patria medzi kľúčové ciele Ruska vo vojne. To vraj predstavuje príležitosť na rast.

Čiastočné nahradenie americkej armády

Piaty bod sa týka povojnového obdobia. Ukrajinské skúsenosti by podľa Zelenského mali byť využité pre celú Alianciu a obranu Európy. Kyjev ponúka, že po vojne čiastočne nahradí americkú armádu v Európe ukrajinskou, respektíve jej určité kontingenty.

„Ukrajinci dokázali, že môžu byť silou, ktorú Ruské zlo nemôže prekonať a som vďačný každému partnerovi – každému, s kým sme diskutovali o tejto perspektíve na povojnové obdobie – za ich rešpekt voči Ukrajincom a našu schopnosť byť nezdolnými v spojenectve s partnermi,“ dodal Zelenskyj.

Kremeľ: Ukrajina musí vytriezvieť

Na predstavenie plánu reagoval aj Kremeľ. Ukrajina musí „vytriezvieť“ a uvedomiť si nezmyselnosť politiky, ktorú presadzuje. Uviedol to v stredu hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

Peskov povedal, že na podrobné vyjadrenie k „víťaznému plánu“ Kyjeva je zatiaľ priskoro. Je však pravdepodobne podobný plánu USA, ktoré chcú využiť Ukrajinu na boj proti Rusku „do posledného Ukrajinca“, dodal kremeľský hovorca.

Parlament to podporuje

Predstavenie plánu si priamo v parlamente vypočuli najvyšší ukrajinskí predstavitelia vrátane premiéra Denysa Šmyhaľa, ministra obrany Rustema Umerova, vrchného veliteľa ozbrojených síl Olexandra Syrského či lídra vojenskej rozviedky Kyryla Budanova.

Po vystúpení v zákonodarnom zbore sa uskutočnilo stretnutie prezidenta s vedením parlamentu a šéfmi parlamentných frakcií a skupín.

Predseda tamojšieho parlamentu Ruslan Štefančuk podľa agentúry UNIAN po skončení stretnutia povedal, že ukrajinský zákonodarný zbor plán podporuje a pripraví príslušné zmeny v legislatíve.

Štefančuk taktiež skonštatoval, že v ukrajinskom parlamente nastal výnimočný a historický deň. Predseda dodal, že je to výzva pre ukrajinský ľud, pre tých, ktorí by mali tento plán realizovať, a pre partnerov Ukrajiny.

Na otázku, či sú opozičné frakcie proti plánu víťazstva, Stefančuk tiež povedal: „Dnes, na stretnutí šéfov všetkých frakcií a skupín, bol plán víťazstva navrhnutý ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským jednohlasne podporený“.

Zelenskyj vraj dal partnerom tri mesiace

Pripomeňme, že Zelenského plán sa predtým na Západe stretol s vlažným prijatím a mnohí experti ho označili iba za prebalenie starých požiadaviek. Na tom sa podľa novej správy agentúry AP veľa nezmenilo.

„Niektorí partneri vyjadrili znepokojenie nad krátkymi termínmi stanovenými Zelenským, ktorý na konci septembra dal spojencom len tri mesiace na to, aby prijali hlavné princípy plánu,“ napísala agentúra.

Zelenskyj mal v úmysle odhaliť plán víťazstva západným spojencom Ukrajiny na stretnutí kontaktnej skupiny pre obranu Ukrajiny na nemeckej leteckej základni Ramstein 12. októbra, ale stretnutie bolo zrušené po tom, čo odchádzajúci americký prezident Joe Biden prerušil svoju zahraničnú cestu pre hurikán Milton.

Plán víťazstva podľa medializovaných informácií v žiadnom prípade nenahrádza mierový vzorec Ukrajiny, ale jeho cieľom je posilniť pozície Kyjeva a prinútiť Moskvu, aby presadzovala diplomatické riešenie vojny.

Ako prví sa s ukrajinským plánom oboznámili americký líder Joe Biden a americkí prezidentskí kandidáti Kamala Harrisová a Donald Trump.

(tod/tasr)


Rozsiahla korupčná trestná činnosť a množstvo obvinení by pre páchateľa malo prirodzene znamenať dlhoročné väzenie. V prípade Františka Imreczeho prokurátorovi stačilo uloženie peňažného trestu a zrušenie siedmich obvinení výmenou za jeho svedectvá. Viac v článku.
Prejsť na článok
Branislav Becík môže byť spokojný, nitrianska župa bude mať svoje nové sídlo. Presťahujú sa do neho všetci zamestnanci, ktorí sú teraz roztrúsení v troch budovách po meste. Ak pôjde všetko hladko a podľa plánov, nové…
Prejsť na článok