Lengvarský: Zaočkovaní budú mať väčšie výhody, očkovať budeme aj deti

Vladimír Lengvarský tlaèová konferencia k aktuálnej epidemiologickej situácii Vladimír Lengvarský. Foto: Martin Baumann/TASR

Očkovaní budú mať väčšie výhody, priznáva minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. Úplná segregácia nezaštepených podľa neho nehrozí. Ak klinické štúdie dopadnú dobre a bude dostatok vakcín, chce očkovať aj deti.

Počty zaštepených proti SARS-CoV-2 sa zatiaľ v čakárni stíhajú napĺňať novými záujemcami. S postupujúcim otepľovaním a dovolenkami sa však predpokladá, že vôla ľudí očkovať sa, opadne. Ministerstvo preto posilnilo očkovaciu kampaň. Po vzore štátov, ktoré zaočkovaným ponúkajú rôzne lákadlá, zatiaľ ísť nechce.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský vo štvrtkovom rozhovore pre Aktuality uviedol, že Slovensko využije skôr metódu biča. Ľudí chce motivovať tým, že očkovanci budú mať väčšie slobody a uľahčí sa im prístup na hromadné podujatia.

„Budeme diferencovať medzi zaočkovanými a nezaočkovanými. Už dnes sú zaočkovaní oslobodení od testovania, budú mať voľnejší prístup k cestovaniu a pracuje sa na covid automate, ktorý by mohol nastaviť výhody tak, aby sa očkovaní mohli zúčastniť na hromadných podujatiach vo väčšej miere,“ prezradil minister.

Samotné očkovacie kampane podľa neho nepomôžu, pretože vždy bude existovať skupina antivaxerov. Veľké nádeje nevkladá šéf rezortu ani do ruského Sputnika, ktorým sa má na Slovensku očkovať od 7. júna. Prieskumy spočiatku hovorili, že iba touto očkovacou látkou sa dá štepiť 7,3 percenta obyvateľov. Podľa ministra nebudeme musieť vakcíny or Rusov dokupovať, záujem podľa neho neprejaví viac než 100-tisíc ľudí.

Úplná segregácia či zákazy však podľa neho nehrozia. Do divadla, kina, reštaurácie či kostola sa každý dostane aj bez vpichu proti koronavírusu. Platí podľa neho, že očkovanie je dobrovoľné preplácať. Neočkovanci však budú mať určité obmedzenia v počtoch či hygienických opatreniach.

Lengvarský tiež vylúčil, že by si tí, čo sa nakazia koronavírusom a nebudú zaočkovaní, museli za zdravotnú starostlivosť platiť sami. „Určite sa o tom neuvažuje. Ústava zaručuje každému bezplatnú zdravotnú starostlivosť v intenciách dostupnosti, aká na Slovensku je. Nemôžeme to deliť na tých, čo sa zaočkovali a tých, čo nie. Znovu opakujem, očkovanie je dobrovoľné,“ uviedol.

Odborníci: Spoločnosť je polarizovaná, povinné očkovanie neprichádza do úvahy

Obmedzovať slobody nezaočkovaných či poskytovať výhody zaočkovaným však nie je podľa odborníkov také jednoduché.

„Otázka uvoľňovania opatrení pre nezaočkovaných a očkovaných je skôr otázkou na právnikov, ale ľudí môžeme pred nákazou chrániť len karanténou, lockdownom a očkovaním. Iné možnosti ochrany nie sú. Je každého osobným rozhodnutím, ktorú možnosť si vyberie. Niekto sa môže rozhodnúť sedieť doma a báť sa o svoj život, iný si môže vybrať ochranu očkovaním a tým voľnejší prístup,“ hovorí lekár Peter Visolajský.

Podľa iných takáto možnosť neprichádza do úvahy. V spoločnosti bude stále veľká skupina ľudí, ktorá nebude súhlasiť s tým, aby jej štát výmenou za očkovanie poskytoval výhody, ktoré im patria na základe ústavy.

„Keby sme zaviedli lockdown pre nezaočkovaných pri súčasnej polarizovanej vyčerpanej a znechutenej spoločnosti, všetkým by to len ublížilo a minulo by sa to účinku,“ povedal v rozhovore pre Štandard analytik Martin Smatana.

Očkovať sa budú aj deti, zodpovední rodičia to pochopia

Európska agentúra pre lieky (EMA) 3. mája oznámila, že začala s hodnotením vakcíny od spoločnosti Pfizer/BioNTech pre deti vo veku od 12 do 15 rokov. V rámci členských štátov sa koná veľká diskusia, či takéto očkovanie povoliť.

Pozícia Slovenska je podľa Lengvarského jasná: ak sa očkovanie detí schváli a budeme mať dostatok vakcín, budeme ich štepiť. Počas nasledujúcich rokov sa podľa neho očkovanie proti SARS-CoV-2 môže zaviesť aj do povinného očkovacieho kalendára.

„Samozrejme, budeme očkovať aj túto vekovú kategóriu, očkovať budú aj pediatri. Zodpovední rodičia nechajú svoje deti zaočkovať, ja tie svoje dám zaočkovať,“ myslí si. Ľudia sú podľa neho v dnešnej dobe masírovaní antivaxerskými kampaňami, ktoré sa nezakladajú na pravde.

„Ako lekár som prišiel vo svojej praxi do styku s ľuďmi, ktorí deti zaočkovať nedali. Nechápem to, lebo očkovanie je metóda, ktorá vykynožila všetky choroby, na ktoré sme tu pred sto rokmi mali takmer 50-percentnú úmrtnosť. Nechápem dosť dobre nezmyselnosti o škodlivosti vakcín, ktoré kolujú internetom a niektorí nezodpovední politici ich ešte podporujú,“ skonštatoval minister.

Štát dôveruje bezpečnosti a účinnosti očkovacích látok. Nesie tiež zodpovednosť za nežiaduce účinky, ak sa preukáže priama súvislosť medzi nimi a očkovaním. Odškodňovací fond sme však zatiaľ nezriadili. Podľa ministra na to nebol dôvod. Slovensko registruje tri úmrtia po očkovaní, kde sa súvislosť stále prešetruje, ale dotknuté rodiny zatiaľ nevzniesli v tomto smere žiadne nároky.


Ďalšie články