Opozícia žiadala od SIS informáciu o extrémizme, tvrdia poslanci Smeru

Opozícia na rokovaní výboru na kontrolu činnosti SIS žiadala tajnú službu, aby pripravila informáciu o politickom extrémizme. Atentát na premiéra Roberta Fica je podľa poslancov Smeru takýmto extrémizmom.

Stre¾ba na premiéra Roberta Fica Zatýkanie útočníka v Handlovej. Foto: Radovan Stoklasa / TASR

Spomínanú žiadosť predniesol podľa poslanca Petra Šucu (Smer) na rokovaní parlamentného kontrolného výboru opozičný poslanec Martin Dubéci (PS).  

Poslanec Šuca, ktorý je podpredsedom tohto výboru, uviedol, že nevie povedať, či je nejaká správa v súvislosti s atentátom na premiéra, ale ak kontrolný výbor dostane informáciu o politickom extrémizme a z nej vyplynie potreba spracovať správu pre prijímateľa zo zákona, tak ju môže dostať predseda parlamentu, ktorý je takouto oprávnenou osobou. Podľa Šucu sa totiž miešajú „hrušky s jablkami“, keď sa mieša informácia a správa od SIS.

Opozícia už preto požiadala o zvolanie mimoriadneho výboru na kontrolu SIS, ktorý sa má uskutočniť na budúci týždeň. Šuca pritom označil za „blud“, že kontrolný výbor je dlhodobo neuznášaniaschopný. Podľa neho istý čas nefungoval preto, že ho znefunkčnila bývalá šéfka Mária Kolíková (SaS), ktorá pred odvolaním z tejto pozície nepoverila vedením výboru niektorého z podpredsedov. Poslanec Smeru dodal, že niektorí členovia kontrolný výbor SIS „zneužívajú pre svoje politické ciele a sebaprezentáciu, a tým brzdia riadny chod výboru“.

Glűck: Atentátnik s niekým možno komunikoval

Ďalší poslanec Smeru Richard Glűck povedal, že je pre neho úsmevné, ako sú všetci predstavitelia opozície a hlavne médií poštípaní, keď sa hovorí o atentáte na premiéra.

„Je nepochybné, že atentántik Cintula ho spáchal z politických dôvodov,“ poznamenal Glűck. Podľa neho atentátnika sfanatizovala politická opozícia, o čom svedčia fotografie, na ktorých je na opozičných protestoch. Glűck dodal, že je nepochybné, že s niekým možno aj komunikoval.

Dubéci: Koalícia sa snaží vykrútiť

Poslanec Dubéci na adresu koalície povedal, že sa snaží trápne vykrútiť z prerieknutia ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka (Hlas). Poslanec hovorí, že opozícia ani on nežiadali správu o atentáte na premiéra.

„Žiadna podobná správa nebola zaradená na ďalšie rokovanie výboru pre kontrolu činnosti SIS a nie je k nej prijaté žiadne uznesenie výboru,“ citovala agentúra TASR Dubéciho v reakcii na vyjadrenia Šucu.

Kolíková odmietla, že by správu od SIS žiadal parlamentný výbor

Poslankyňa Kolíková v stredu informovala, že bude iniciovať zvolanie mimoriadneho rokovania parlamentného výboru na kontrolu SIS k údajnej správe tajnej služby ohľadom prešetrenia atentátu na premiéra.

Podľa Kolíkovej je rovnako dôležité vedieť, aké je zadanie pre SIS a kto toto zadanie dal. Súčasne požiadala o sprístupnenie danej správy pre členov výboru, ak taká správa existuje.

Poslankyňa vyhlásila, že nie je pravdou, čo tvrdí premiér Fico, že by si opozícia mala vyžiadať takýto dokument od SIS. „Žiadne takéto uznesenie kontrolného výboru neexistuje,“ povedala Kolíková.

Chystá sa kompromitujúca správa o atentáte proti opozícii, hovorí SaS

Opozičná SaS vo štvrtok vyhlásila, že minister vnútra Šutaj Eštok bol spolu s premiérom Ficom prichytený pri klamstve pred celým Slovenskom. „Usvedčili sa totiž sami, že spolu s SIS pripravujú kompromitujúcu správu o atentáte proti opozícii Zneužitie atentátu sa tak blíži do finále. Aj preto potrebovala vládna koalícia narýchlo odvolať Máriu Kolíkovú z postu predsedníčky výboru na kontrolu SIS,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Po slovách ministra vnútra je podľa šéfa SaS zrejmé, že „SIS je zneužívaná na špinavú prácu s cieľom vykonštruovať prepojenie útočníka na opozičné strany“.  

Gröhling uviedol, že už v máji volali po zriadení medzinárodnej vyšetrovacej komisie, pretože obava zo zneužitia atentátu bola na mieste. „Dnes je jasné, prečo s takouto komisiou vládna koalícia nesúhlasila a prečo potrebovala narýchlo vytvoriť vymyslené zámienky na odvolanie Márie Kolíkovej,“ dodal.

Debatu o správe nanovo rozprúdil minister vnútra

O správe k atentátu sa hovorí niekoľko týždňov. Minister vnútra v utorok po vláde povedal, že na správe o atentáte na premiéra Roberta Fica pracuje SIS a že takéto zadanie dostala od premiéra. Zakrátko vydal rezort vnútra stanovisko, ktoré slová ministra vysvetľovalo inak.

Podľa rezortu minister Šutaj Eštok potvrdil len to, že predseda vlády si ako oprávnený prijímateľ informácií vyžiadal od SIS „správu o bezpečnostných rizikách spojených s ďalším možným pokusom o atentát na jeho osobu, na čo má z titulu svojej funkcie zákonný nárok“. Šutaj Eštok tým nemyslel podľa vyjadrenia rezortu vnútra v žiadnom prípade správu o atentáte z 15. mája v Handlovej.

Premiér však následne poprel, že by si nejakú správu od SIS vyžiadal. Zdôraznil, že ide o výmysel a ak si niekto niečo vyžiadal, tak to boli opoziční poslanci na výbore pre kontrolu SIS. Rovnako riaditeľ SIS Pavol Gašpar vyhlásil, že premiér nepožiadal SIS o spravodajskú informáciu v súvislosti s atentátom na jeho osobu.

Fico začiatkom októbra v Sobotných dialógoch v STVR na otázku, kedy bude správa predložená, odpovedal, že „SIS-ka na tom pracuje“.