Koniec optimizmu: Alebo ako Jeruzalem pomáhal Hamasu a starý Izrael zanikol

Demograficko-politický posun Izraela doprava a cynická stratégia voči Hamasu majú na svedomí veľkú časť z toho, čo dnes nepresne považujeme za prirodzené charakteristiky židovsko-arabského konfliktu.

7

Útok Hamasu zo 7. októbra 2023, pri ktorom zahynulo okolo 1 500 Izraelčanov, a následné bombardovanie Gazy s desaťtisícmi mŕtvych Palestínčanov máme tendenciu vnímať ako hrôzostrašný, no istým spôsobom logický dôsledok nezmieriteľných cieľov oboch strán.

Z tohto pohľadu ide iba o posledný prípad dlhodobej eskalačnej špirály pozorovanej v štyroch veľkých arabsko-izraelských vojnách, dvoch palestínskych povstaniach – intifádach, postupnej kolonizácii palestínskych území židovskými osadníkmi a množstve menších vojenských stretov a teroristických útokov.


Prístup k prémiovému obsahu je možný iba pre predplatiteľov. Prihláste sa, alebo si kúpte predplatné.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.