Právo na azyl narazilo v Poľsku na hranice

Vlani v tomto čase sa aj v našich kinách premietal film slávnej poľskej režisérky Agnieszky Hollandovej Hranica.

Slovenský premiér Robert Fico na návšteve Po¾ska Donald Tusk. Foto: Jakub Kotian/TASR

Režisérka v ňom naozaj sugestívnym spôsobom vykreslila drastické pomery, ktoré už niekoľko rokov existovali (a stále existujú) na poľsko-bieloruskej hranici, kde sa tisícky ľudí pôvodom predovšetkým z Blízkeho východu snažia dostať z jednej strany na druhú, teda do vysnívanej Európy.

Poľská cesta je mimoriadna tým, že ide priamo o diverznú a nepriateľskú akciu tretieho štátu, teda Bieloruska (a Ruska), ktorého režim našiel veľmi prefíkaný spôsob ako destabilizovať, alebo aspoň veľmi potrápiť, voči nemu kritickú krajinu.

Používa však pri tom metódu, ktorú im de facto Európa, tá západná, pred rokmi poskytla a ponúkla. Nemecké, ale nielen nemecké, otvorenie hraníc v roku 2015 vytvorilo precedens, ktorý vyzval na pochod smerom k Európe zástupy tretieho sveta.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.