Už aj Nežná revolúcia zapadá do prachu dejín

„Vládne čas, nie cár,“ hovorí staré gruzínske príslovie. Je pozoruhodné sledovať, ako sú predchádzajúce činy, záslužné aj ohavné, v priebehu času pomaly zaviate prachom zabudnutia.

Èeskoslovensko komunizmus pád socializmus totalita nesloboda Slovensko politické revoluèné udalosti 17. november 1989 ¾udské práva sloboda demokracia politici pamätník Marián Čalfa, Václav Havel a Alexander Dubček v roku 1989. Foto: Vladimír Andor/TASR

Hoci si pri pohreboch aj po veľkých udalostiach vždy slávnostne sľubujeme, že „nikdy nezabudneme“, prax za tým, čo by duch azda chcel, trochu pokrivkáva.

Aj právo napokon pozná inštitúciu premlčania (ešte lepšie znie nemecké Verjährung – od Jahr, rok, čosi ako prevrstvenie rokmi), hoci vražda je zdanlivo stále vraždou, aj po päťsto rokoch. Čo sa len v histórii na každom štvorcovom metre zeme udialo bohatierskych, ušľachtilých, strašných i odporných činov, ak počítame iba tie ľudské, na ktoré sa vzťahujú naše etické predstavy


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.