Pokusy o cenzúru minulosti Trumpovho viceprezidentského kandidáta

Muskova oddanosť k slobode bola otestovaná koncom septembra, keď Trumpova kampaň požiadala sieť X, aby zablokovala materiál o minulosti JD Vancea. O možnom dosahu materiálu a o oddanosti republikánov slobode prejavu, píše profesor Petr Drulák.

Election 2024 Vance Republikánsky kandidát na viceprezidenta JD Vance, hovorí na predvolebnom podujatí v v Pittsburghu vo štvrtok 17. októbra 2024: Zdroj: ČTK / AP / Rebecca Droke

Elon Musk vlani kúpil Twitter v reakcii na to, ako sieť cenzurovala informácie i osoby, ktoré boli nepohodlné demokratickému establišmentu. Vrcholom bolo doživotné vylúčenie prezidenta Trumpa za jeho údajnú podporu demonštrantov, ktorí v januári 2021 vtrhli do Kongresu.

Muskova oddanosť slobode a jej limity

Mnohí sa pýtali, ako vážne to excentrický miliardár myslí s bojom za slobodu a ako dlho mu to vydrží. Ako člen americkej oligarchie má početné napojenia na hlboký štát, ktorému okrem iného dodáva strategické zariadenia. Už nejaký čas sa tiež profiluje ako jeden z najviditeľnejších podporovateľov Trumpovej kampane; s príspevkom 75 miliónov dolárov celkom určite najštedrejší.

JD Vance a Elon Musk. Foto: TASR/AP

Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Po kliknutí na tlačidlo Registrovať sa Vám bude na uvedenú e-mailovú adresu doručená správa s odkazom pre dokončenie procesu registrácie. Kliknutím na odkaz v zaslanej správe vyjadríte súhlas so Všeobecnými obchodnými podmienkami Prémiového Obsahu a potvrdíte, oboznámenie sa s Podmienkami k ochrane súkromia.