Šimečka po schválení konsolidačného balíka: Ukázalo sa, že Pellegrini podpíše všetko

Predstavitelia strany Progresívne Slovensko (PS) sú sklamaní, že prezident Peter Pellegrini sa podpísal pod "Ficovu drahotu". Ľudovít Ódor označil konsolidáciu za protirodinnú.

Snímka obrazovky 2024-10-18 o 12.06.47 Michal Šimečka. Foto: TASR/Jaroslav Novák

„Je to pre mňa veľké sklamanie, lebo prezident sa týmto podpísal pod Ficovu drahotu. všetci vieme, nielen kvôli tomu, že to hovorí opozícia, hovoria to ekonómovia, profesijné združenia, odborári, zamestnávateľské zväzy, že tento konsolidačný balíček poškodí ľudí, je nezmyselný, asociálny a bude škrtiť našu ekonomiku,“ zhodnotil líder PS Michal Šimečka.

Podotkol, že konsolidačný balík povedie k zhoršeniu životnej úrovne. „Miesto toho, aby vláda šetrila na sebe, na výdavkoch štátu vrátane zvýšených platov ministrov, rent a nevýhodných zmlúv, šla cestou, že bremeno konsolidácie – 90 percent – prehodila na občanov,“ dodal.

Podľa Šimečku je nepredstaviteľné, aby konsolidácia šla na úkor životnej úrovne a rastu našej ekonomiky. „Dnes sa ukázalo, že (Peter Pellegrini, pozn. red) podpíše všetko. ide proti tomu, čo ešte ako predseda strany Hlas sľuboval ľuďom pred voľbami,“ konštatoval.

Europoslanec Ľudovít Ódor pripomenul, že „solidarita“ platí pri súčasnej vláde „len v prípade ich známych, kamarátov a kumpánov“.

„Už to nie je ani sociálna, ani demokracia. Ekonomika bude dusená konsolidačnými opatreniami,“ konštatoval s tým, že čo sa týka transakčnej dane, firmy netušia, čo ich čaká.

„Niekedy sa mi zdá, že ide len o hlboké nedorozumenie. Že mali zvýšiť hrubý domáci produkt (HDP) o 23 percent a miesto toho zvýšili daň z pridanej hodnoty (DPH) na 23 percent. Už sa ani vláda, ani prezident netvária, že im ide o nejakú solidaritu,“ dodal s dôvetkom, že aj prezident si v rozpočte pýta o päť miliónov eur viac ako mala jeho predchodkyňa Zuzana Čaputová.

Stranícky poslanec Štefan Kišš neopomenul, že vláda pripúšťa novelu zákona o transakčnej dani, ktorý prezident v piatok podpísal. Napríklad výplaty by mali byť vyňaté z povinnosti dane z finančných transakcií.

Na margo vyjednaných sto miliónov eur pre zdravotníkov poznamenal, že sa tým „míňa pol miliardová rezerva“, ktorú vláda vyčlenila.

„Pellegrini podpisom ukázal, že zdravotníctvo v rozpočte nie je prioritou a ide sa šetriť na zdraví. Že toto sekanie zdrojov si priamo zaplatia pacienti. Príde mi ironické, že sociálni demokrati vytvárajú zdravotníctvo pre bohatých. Dostávame sa do časov, že sa predlžujú lehoty, predražujú lieky a kto si naozaj nebude vedieť toto dovoliť zaplatiť, tak sa nebude vedieť dostať k lekárovi a bude trpieť jeho zdravie,“ konkretizoval Oskar Dvořák z PS.

Pozornosť upriamil aj na piatkové vyhlásenie prezidenta s ministrom zdravotníctva Kamilom Šaškom (Hlas), že ponuka pre zdravotníkov „je finálna a považujú to za vybavené“. Podľa neho však reakcie samotných odborárov nasvedčujú, že to za finálne nepovažujú a že „táto vláda s prezidentom idú do zbytočného konfliktu“.

(max)


Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok