Migranti vyhostení z Talianska do Albánska sa môžu vrátiť späť, rozhodol súd

Išlo o vôbec prvú takúto skupinu, ktorú vyhostili na základe dohody Ríma s Tiranou.

Migranti na Regrútskej ulici v Bratislave MIgranti. Foto: Jaroslav Novák/TASR

Rímsky súd v piatok rozhodol, že v albánskych centrách nemajú zadržiavať 12 migrantov, ktorých tam previezla talianska loď. Súd migrantom zároveň priznal právo na návrat do Talianska.

Celkovo 16 migrantov pôvodom z Egypta a Bangladéša, ktorých zachránili v Stredozemnom mori, previezla tento týždeň loď talianskeho námorníctva do Albánska. Stali sa tak prvou skupinou, ktorá bola po spracovaní v albánskom prístave Shëngjin umiestnená v novom migračnom centre Gjadër v súlade so zmienenou dohodou.

Už po počiatočnom posúdení v Albánsku však úrady rozhodli, že štyria z nich sa môžu vrátiť do Talianska. Návrat im umožnili buď zo zdravotných dôvodov, alebo preto, že išlo o neplnoleté osoby.

Rímsky súd však v piatok odobril návrat do Talianska aj zvyšným 12 migrantom, ktorí podľa neho nepochádzajú z bezpečných krajín a nespĺňajú tak kritéria dohody s Tiranou. Súd rozhodol v súlade s nedávnym verdiktom Európskeho súdneho dvora (ESD).

ESD v danom prípade rozhodol, že štát nemôže byť vyhlásený za bezpečný, ak sa za taký nepovažuje celé jeho územie. V súlade s dohodou, ktorú uzavrel Rím s Tiranou, mohli byť do migračných centier v Albánsku posielaní migranti pochádzajúci z 22 štátov, ktoré Taliansko zaradilo na zoznam tzv. bezpečných krajín. Medzi bezpečnými krajinami sa ocitli aj Egypt a Bangladéš, ktoré však za také nepovažuje ESD.

Na piatkové rozhodnutie rímskeho súdu už s nevôľou reagovala vládna strana Bratia Talianska (FdI) premiérky Giorgie Meloniovej, pričom ho označila za spolitizované. Samotná premiérka ohlásila, že na pondelok zvoláva v tejto veci zasadnutie vládneho kabinetu.

Kým Meloniová označila verdikt súdu za zaujatý, aktivisti za práva migrantov ho privítali. Organizácia Sea Watch ho napr. komentovala slovami, že „celá mediálna šou organizovaná Meloniovej vládou“ sa dostala do rozporu s vnútroštátnym aj medzinárodným právom.

(tasr)


Okolo výstavby megabaterkárne v Šuranoch je opäť rušno. Tentoraz sa proti nej pustili politici z KDH. Zástupca investora oponuje a tvrdí, že všetko je v poriadku a nič protizákonné robiť nebudú. Sú totiž pod drobnohľadom…
Prejsť na článok
Umelé prerušenie tehotenstva vyvoláva spor medzi právom ženy na zdravie a jej slobodou rozhodovať o svojom tele a právom na život nenarodeného dieťaťa, ako aj právami otca. Základné východisko súčasnej rozhodovacej praxe európskych súdov o…
Prejsť na článok
Atentát na premiéra Róberta Fica bol spočiatku klasifikovaný ako pokus o úkladnú vraždu. Prekvalifikovanie atentátu na teroristický útok zo strany prokuratúry bolo pomerne prekvapivé pre chýbajúci motív, na čo nedávno upozornil aj Najvyšší súd SR.…
Prejsť na článok