V Kazani sa začína samit BRICS, zúčastní sa na ňom vyše 20 lídrov

Trojdňová schôdzka na najvyššej úrovni v takomto rozsahu sa uskutoční v Rusku prvýkrát od začiatku invázie jeho síl na Ukrajinu vo februári 2022.

Russia_BRICS_Summit818194081948 (1) Ľudia sa prechádzajú po tlačovom centre výstaviska deň pred samitom skupiny BRICS v Kazani 21. októbra 2024. Foto: TASR/AP

Hostiteľom samitu rozvíjajúcich sa ekonomík je ruský prezident Vladimir Putin, ktorý sa jeho zorganizovaním snaží dokázať Západu, že pokusy izolovať Rusko v súvislosti s inváziou na Ukrajinu zlyhali, píše agentúra AFP.

Moskva zároveň podľa AFP dúfa, že skupina BRICS sa stane akousi protiváhou k hegemónii Západu.

Do Kazane prídu čínsky prezident Si Ťin-pching, indický premiér Naréndra Módí či turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Na okraj schôdzky sa Putin stretne aj s generálnym tajomník OSN Antóniom Guterresom, čo bude jeho prvá návšteva v Rusku od apríla 2022.

Skupinu BRICS pôvodne tvorili iba Brazília, Rusko, India a Čína, neskôr sa pridala Juhoafrická republika a za posledný rok aj Egypt, Etiópia, Irán a Spojené arabské emiráty. Práve rozšírenie skupiny si Moskva stanovila ako pilier svojej zahraničnej politiky. AFP konštatuje, že BRICS je plná vnútorných rozporov, napríklad medzi Indiou a Čínou.

Jednou z hlavným tém samitu bude Putinova myšlienka vytvoriť platobný systém, ktorý by konkuroval systému SWIFT. Od neho boli ruské banky odrezané v roku 2022. Lídri sa budú zaoberať aj eskalujúcim konfliktom na Blízkom východe.

Západ sa domnieva, že Rusko sa snaží BRICS využiť na rozšírenie vlastného vplyvu a „presadzovanie svojich naratívov“ o vojne na Ukrajine, ktorú Moskva označuje ako špeciálnu vojenskú operáciu.

Politický analytik z Moskvy Konstantin Kalačev pre AFP povedal, že stretnutím v Kazani sa Kremeľ „snaží ukázať, že Rusko nielenže nie je izolované, ale má aj partnerov a spojencov“.

Kremeľ tvrdí, že globálne záležitosti by sa mali riadiť medzinárodným právom, a nie „pravidlami, ktoré stanovujú jednotlivé krajiny, menovite Spojené štáty americké“.

„Sme presvedčení, že BRICS je prototypom multipolarity, štruktúrou spájajúcou južnú a východnú pologuľu na princípoch suverenity a vzájomného rešpektu,“ povedal poradca ruského prezidenta Jurij Ušakov. Skupina podľa neho „postupne buduje most k demokratickejšiemu a spravodlivejšiemu svetovému poriadku“.

USA odmietajú myšlienku, že z BRICS by sa mohol stať jeho geopolitický rival. Zároveň však vyjadrujú obavy z toho, že Moskva v čase pokračujúceho konfliktu na Ukrajine „predvádza“ svoj vplyv na poli diplomacie.

(tasr)


Trestné oznámenie podané Inštitútom ľudských práv na Zuzanu Ťapákovu pre cenzúru bude odmietnuté. Iba veľmi zriedka možno takto pevne prejudikovať postup polície, no v tomto prípade mimovládna organizácia ukazuje absurdnú neznalosť práva. Viac v článku.
Prejsť na článok
Rodičovský dôchodok čelil útoku krátko po nástupe novej vlády. Zdroje sa už vtedy hľadali v takzvanej asignačnej dani, za čo sa na ministra práce Erika Tomáša valila z viacerých strán ostrá kritika. Táto renta nakoniec…
Prejsť na článok
Po rokoch by sa mali zmeniť rokovacie pravidlá parlamentu, niektoré sa sprísnia a pribudnú aj novinky. Očakávanie, že pomôžu zlepšiť politickú kultúru, sa zrejme nenaplní. Osobných útokov či „cirkusových vystúpení“ sa podľa všetkého parlament aj tak…
Prejsť na článok