Ďalšia katastrofa na obzore. O čo ide v boji o moldavskú neutralitu

Napriek mediálnej masáži, vyhrážaniu zo strany orgánov a politikov, bruselským úplatkom a obmedzovaniu volebného práva nepohodlných voličov získal prozápadný projekt len veľmi tesnú väčšinu. Píše profesor Petr Drulák.

profimedia-0919003438 Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová si podáva ruku s prezidentkou Moldavska Maiou Sanduovou počas tlačovej konferencie po bilaterálnom stretnutí v sídle moldavskej prezidentskej kancelárie v Kišiňove 10. októbra 2024. Zdroj: Elena Covalenco / AFP / AFP / Profimedia

Zatiaľ čo ukrajinské dobrodružstvo Západu sa chýli k neblahému koncu, Brusel sa očividne chystá na reprízu v Moldavsku. Krajina je rozdelená medzi zástancov budúcnosti v EÚ a zástancov úzkych vzťahov s Ruskom, toto rozdelenie rieši ústavne zakotvená neutralita umožňujúca kvalitné vzťahy oboma smermi. Brusel s Washingtonom dnes Moldavsko stavajú pred nutnosť voľby, ktorá sa môže skončiť len katastrofou.

Rozpačité víťazstvo prozápadného tábora

V Bruseli však musia byť z víkendových moldavských volieb rozpačití. Ani prvé kolo prezidentských volieb, ani referendum o doplnení ústavy o článok požadujúci členstvo v EÚ nedopadli podľa predstáv.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.