Na vrcholové túry v Tatrách majú turisti posledný víkend. V Poľsku uzávera neplatí

Nadchádzajúci víkend bude posledným, kedy sa bude dať bez obmedzení absolvovať vysokohorskú túru na vrcholy a sedlá v Tatranskom národnom parku. Od 1. novembra začne na území národného parku platiť sezónna uzávera značkovaných turistických chodníkov.

Vysoké Tatry Prielom 1 Sezónna uzávera značkovaných chodníkov sa dotkne aj sedla Prielom vo Vysokých Tatrách. Foto: tanap.sk

Dôvodom sezónnej uzávery je podľa hovorkyne Správy TANAP-u Niny Obžutovej ochrana prírodného prostredia, fauny a flóry, najmä chránených živočíchov.

„Zvieratá sa potrebujú po nápore návštevníkov vo vysokohorskom prostredí Tatier počas letného obdobia zregenerovať a pripraviť na zimnú sezónu. Hľadajú ešte potravu v podobe jesenných plodov, aby mali zásoby a prežili drsné tatranské podmienky, zároveň sa presúvajú na zimoviská,“ informovala Obžutová.

Vysokohorskej turistike budú nadchádzajúci víkend, ale zrejme aj ten ďalší, priať slnečné dni. „Pekné počasie láka do Tatier množstvo turistov. Samozrejme, školáci majú svoje povinnosti, takže rodín s deťmi je menej. V horách je momentálne viac seniorov, hlavne z Českej republiky. Tatry sú teraz naozaj najkrajšie. Každý však má rád niečo iné,“ uviedla riaditeľka Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenka Potočná.

Práve vďaka priaznivému počasiu očakáva, že Tatry zaplnia návštevníci, ktorí budú chcieť využiť poslednú možnosť pred začiatkom sezónnej uzávery na vysokohorskú turistiku a zdolanie niektorého zo značkovaných tatranských vrcholov.

Sezónna uzávera vybraných značených turistických chodníkov začne platiť 1. novembra a potrvá až do 31. mája budúceho roku. Ich zoznam nájde záujemca v Návštevnom poriadku TANAP-u. V Juráňovej doline skončí opatrenie už 30. apríla. Vo všeobecnosti, zamedzenie prístupu sa týka trás na tatranské vrcholy a prechody cez vysokohorské sedlá.

Takmer všetky vysokohorské chaty ostávajú aj po 1. novembri prístupné pre turistov. Jedinou výnimkou je Chata pod Rysmi, keďže na chodník vedúci k chate sa vzťahuje spomínané opatrenie. Nový návštevný poriadok TANAP-u priniesol aj zmenu začiatku sezónnej uzávery chodníka na Symbolickom cintoríne. Tu začne nariadenie platiť až 15. decembra a skončí 30. apríla.

Opatrenie zamedzujúce voľný prístup sa vzťahuje aj na vykonávanie horolezectva. Vo vybraných lokalitách začne platiť 1. novembra a potrvá do 14. decembra. Následne platí sezónna uzávera pre horolezectvo od 16. apríla do 31. mája.

„Dôvod je identický, ochrana prírody, flóry a najmä fauny. Príroda nemôže ustupovať záujmom úzkej skupiny ľudí, ale, naopak, aj široká verejnosť by mala chápať význam ochrany prírody a podieľať sa na ňom rešpektovaním pravidiel, ktoré nastavujú odborníci,“ zdôraznila hovorkyňa Správy TANAP-u. Skialpinizmus možno na vyhradených miestach vykonávať od 15. decembra do 15. apríla.

Podľa Obžutovej je dôvodom sezónnej uzávery chodníkov na slovenskej strane Tatier jednoznačne ochrana prírody. Jeseň je obdobím kamzičej ruje, počas ktorej zver potrebuje pokoj. V jarnom období má uzávera opodstatnenie v tom, že zvieratá rodia a vyvádzajú mláďatá, ktoré potrebujú zosilnieť a naučiť sa, ako prežiť v divočine.

Svištia zver má obdobie ruje v jarných mesiacoch a pred začiatkom turistickej sezóny musí stihnúť aj priviesť nerušene na svet svoje mláďatá. „Zamedzenie prístupu im zabezpečuje priestor a pokoj na tento prirodzený prírodný cyklus,“ konštatuje hovorkyňa.

Na rozdiel od Slovenska, v poľskej časti národného parku neexistuje sezónna uzávera chodníkov.

„Poliaci veľmi prísne strážia počty návštevníkov, na ktoré majú stanovené limity. Slovenská strana opatrením vytvára zveri priaznivejšie podmienky na prežitie a rozmnožovanie a na priebeh prirodzených procesov. Tým pomáhame udržať biodiverzitu a zdravú faunu na oboch stranách. Tento prístup oceňuje aj poľský národný park,“ priblížila Obžutová.

November je v Tatrách už dlhodobo obdobím medzisezóny. V ostatných rokoch býva veľkým lákadlom Tatranský ľadový dóm na Hrebienku. Ten sprístupňujú organizátori už v polovici novembra. „Momentálne nemáme presný termín, kedy bude otvorený tento rok. Otvorenie dómu symbolicky štartuje zimnú sezónu, hoci sa ešte nelyžuje,“ dodala Potočná.


Veľtrh práce Profesia days v Košiciach rozhýbal nielen nezamestnaných východniarov, ale aj tých, ktorí uvažujú o zmene. Vyberať si bolo z čoho, keďže sa tu zišlo takmer šesťdesiat zamestnávateľov.
Prejsť na článok
Lekár Nitrianskeho samosprávneho kraja Bruno Rudinský má pri súčasnej nespokojnosti lekárov jasno. Búria sa najmä nemocniční lekári, ktorí však často robia na viac úväzkov. Zvýšenú pozornosť by si podľa neho zaslúžil najmä ambulantný sektor. Situácia…
Prejsť na článok