Zdolať Trumpa by malo byť jednoduché. Aj tak je však mierny favorit volieb

Nate Silver je americký volebný guru. Slávu si získal v roku 2008, keď jeho volebný model správne odhadol výsledok prezidentských volieb v 49 z 50 štátov. Správne určil aj víťaza volieb v roku 2012 a 2020.

Presidential Debate 2024: Migrants Watch From Mexico Shelter Donald Trump a Kamala Harrisová počas predvolebnej debaty. Foto: Carlos A. Moreno / Zuma Press / Profimedia

Jediným neúspechom Silvera sú voľby v roku 2016, keď odhadol šancu Donalda Trumpa zvíťaziť iba na 28,6 percenta. Stále to ale bola väčšia šanca, než uvádzali ostatné modely. A ako rád upozorňuje Silver, zhruba tretinová pravdepodobnosť je stále pomerne vysoká.

Aký výsledok amerických prezidentských volieb predpovedá Silver teraz? V podstate 50 na 50. Šancu Donalda Trumpa vyhrať odhaduje na 50,2 percenta, Kamaly Harrisovej na 49,5 percenta.

Druhý americký volebný guru sa tiež volá Nate. Nate Cohen je hlavným analytikom volebných prieskumov pre New York Times. Ten na základe terajších prieskumov predpokladá tesné víťazstvo Harrisovej. Dodáva však k tomu významné ale.


Dočítajte tento článok zadarmo vytvorením účtu alebo sa prihláste.

Kliknite na tlačidlo Poslať email a obdržíte odkaz na registráciu. Tým súhlasíte s obchodnými podmienkamiochranou súkromia.