Najväčšiu vaječnú farmu zasiahla vtáčia chrípka. Zlikvidovať musia 380-tisíc sliepok

Pred vianočnými sviatkami, keď je zvýšený záujem o vajcia, zasiahol najväčšieho slovenského producenta, firmu Novogal v Dvoroch nad Žitavou, vírus vtáčej chrípky.

Hydináreò Hydina Holding v Kežmarku Ilustračné foto: Oliver Ondráš/TASR

Portál Polnoinfo.sk informoval, že úhyn nahlásili Regionálnej veterinárnej a potravinovej správe (RVPS) v pondelok 21. októbra. Nález vtáčej chrípky sa v piatich testovaných vzorkách potvrdil o deň neskôr.

Pracovníci RVPS následne vytvorili pásmo s polomerom 10 kilometrov od ohniska nákazy. V rámci neho je zákaz premiestňovať hydinu a živočíšne produkty, rovnako aj ich z pásma vynášať, alebo vnášať.

Uhynulo už 70-tisíc sliepok

Ústredný riaditeľ Štátnej veterinárnej a potravinovej správy Martin Chudý v piatok denníku Štandard povedal, že doteraz uhynulo už vyše 70-tisíc sliepok. Celkovo sa bude musieť vybiť 380-tisíc nosníc.

„Tie úhyny sú tam pomerne veľké, haly sú vzdialené od seba pár metrov a jednoducho celá táto farma je označená ako ohnisko nákazy. Ľudia, ktorí sa o tie zvieratá starajú, prechádzajú z jedného miesta na druhé,“ priblížil Chudý.

Akým spôsobom sa vírus na farmu dostal, je predmetom šetrenia. „Či to bolo voľne žijúcimi vtákmi alebo priamym prenosom ľuďmi nedostatočnými opatreniami biologickej bezpečnosti, je otázka. Žiaľ, všetky zvieratá v chove sa musia utratiť,“ vysvetlil šéf veterinárnej a potravinovej správy. Poznamenal, že zvieratá sa usmrcujú a ďalšie paralelne hynú.

Chudý zároveň uviedol, že verejnosť treba upokojiť, pretože tento vírus nie je prenosný na ľudí. Doplnil, že vajíčka z ohniska nákazy sa likvidujú, nemôžu sa predkladať spotrebiteľovi.

Novogal chová celkovo asi 650-tisíc nosníc a počas vlaňajšieho roka dodal na trh okolo 175 miliónov kusov vajec.

Riaditeľ Únie hydinárov Slovenska Daniel Molnár potvrdil, že spoločnosť aktuálne robí všetky nevyhnutné opatrenia súvisiace s likvidáciou ohniska. Spotrebitelia sa zároveň podľa jeho slov nemusia obávať, že sa na trh dostanú nakazené vajcia. „Všetky vajcia od tohto producenta boli okamžite stiahnuté z trhu, k spotrebiteľovi sa nedostanú,“ skonštatoval Molnár.

Nedostatok slovenských vajec sa nahradí z dovozu

Farma postihnutá vtáčou chrípkou sa na celoslovenskej ročnej produkcii konzumných slepačích vajec podieľa zhruba 10 až 15 percentami. Následný štvormesačný výpadok jej produkcie podľa slov Molnára spôsobí nedostatok slovenských vajec a pravdepodobne sa budú musieť nahradiť dovozom. „Závisí to od dopytu na trhu, no žiadny slovenský producent vajec nedokáže tento výpadok nahradiť,“ ozrejmil.

RVPS zároveň vyzvala všetkých obyvateľov, aby do 15. novembra osobne, telefonicky alebo mailom nahlásili na Obecnom úrade v Dvoroch nad Žitavou súpis chovanej hydiny a iných vtákov držaných v zajatí s uvedením druhov a kategórií chovaného vtáctva a počtom chovaných kusov.

(su, tasr)


Priame politické ovplyvňovanie súdnej moci prostredníctvom nevídaných zásahov poľskej vlády, ktorá bude rozhodovať, ktorý sudca je alebo nie je ten správny. Pri vážnych porušeniach základov právneho štátu sa Európska komisia zrazu tvári, že sa nič…
Prejsť na článok
Na stránke centrálnej banky je už niekoľko dní informácia o pokračovaní znižovania úrokových sadzieb. Čo teda čaká slovenské bývanie?
Prejsť na článok
Avizované prešetrovanie vtipov komika Mateja Makovického zo strany polície bude zaujímavým stanovením štandardu, čo je prípustné v spoločnosti pri citlivých témach, a čo je ešte možno schovať za humor. Viac v článku.
Prejsť na článok