Parlamentné voľby v Gruzínsku vyhrala pravdepodobne proruská vládna strana

Zoskupenie štyroch opozičných strán v parlamentných voľbách v Gruzínsku podľa predbežných výsledkov nedokázalo poraziť vládnucu proruskú stranu Gruzínsky sen.

BIDZINA IVANIŠVILI Líder strany Gruzínsky sen Bidzina Ivanišvili, víta svojich priaznivcov počas zhromaždenia v gruzínskom Tbilisi. Foto: Profimedia.sk

Vyplýva to z údajov zakladajúcich sa na sčítaní hlasov v 72 percentách okrskov, ktoré večer zverejnila ústredná volebná komisia.

Podľa ústrednej volebnej komisie získala vládnuca strana Gruzínsky sen po sčítaní 72 percent volebných okrskov 53 percent hlasov, blok štyroch opozičných strán má vyše 38 percent. Volebná účasť dosiahla 58,96 percenta.

Agentúra Reuters však upozorňuje na rozdiely vo zverejnených exit polloch. Jeden prieskum ukázal, že vo voľbách zrejme zvíťazí Gruzínsky sen, zatiaľ čo na základe dvoch ďalších prieskumov získa väčšinu v parlamente zoskupenie štyroch opozičných strán.

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová, podporujúca európsku orientáciu krajiny, ostro odsúdila násilné incidenty, ku ktorým došlo pri viacerých volebných miestnostiach, a poukázala na narastajúce napätie. Na sociálnej sieti X uviedla, vychádzajúc z jedného z exit pollov, že „európske Gruzínsko vyhráva s 52 percentami napriek pokusom o zmanipulovanie volieb a bez hlasov diaspóry“.

Gruzínske médiá informovali o bitke pri volebnej miestnosti na okraji Tbilisi, do ktorej sa zapojili desiatky ľudí, vrátane stúpencov vládnucej proruského hnutia Gruzínsky sen a volebných pozorovateľov.

Sociálnymi sieťami medzitým kolujú videozáznamy, kde muž v meste Marneuli vkladá do volebnej urny väčšie množstvo hlasovacích lístkov. Ministerstvo vnútra začalo vyšetrovanie tohto prípadu a ústredná volebná komisia vyhlásila výsledky na tomto mieste za neplatné.

Kým vládnuca strana Gruzínsky sen obhajuje proruskú orientáciu a varuje, že víťazstvo opozície by mohlo vyústiť do vojnového konfliktu, opozícia sa snaží priblížiť krajinu k Európskej únii. Gruzínsko má status kandidátskej krajiny na členstvo v EÚ, ale vzhľadom na súčasnú vládnu politiku bol prístupový proces pozastavený.

Gruzínsky sen je pri moci od roku 2012. Spočiatku mal liberálnu prozápadnú politickú agendu, avšak v posledných dvoch rokoch strana zmenila svoju politickú orientáciu a kritici ju obviňujú z potláčania demokracie a približovania sa k Rusku.

V predvolebnej kampani strana šírila konšpiračné teórie o vťahovaní Gruzínska do konfliktu na Ukrajine a o bezprostredne hroziacej vojne, ktorej dokáže zabrániť len ona, komentuje AFP. Kremeľ v piatok obvinil Západ zo zasahovania do parlamentných volieb v Gruzínsku.

Voľby v Gruzínsku v sobotu sprevádzalo aj viacero násilných incidentov. Ústredná volebná komisia oznámila, že eviduje viac ako 100 porušení pravidiel pri hlasovaní.

Správu aktualizujeme.

(tasr, reuters, afp, mm)


V Košiciach plánuje najväčšia z univerzít postaviť Centrum zelených a digitálnych technológií so zameraním na informačno-komunikačné technológie. Študenti a odborníci sa tešia, menej však verejnosť a ochranári, keďže hrozí výrub mnohých drevín a kríkov.
Prejsť na článok
Mesto Šaľa predložilo poslancom Mestského zastupiteľstva návrh rozpočtu na rok 2025. Vyplýva z neho, že mesto by hospodárilo s rozpočtom viac ako mínus 2,5 milióna eur, čo však zákon samosprávam nedovoľuje. Na rade sú teda…
Prejsť na článok