Klub Machovisko v centre Bratislavy bude miestom pomoci pre mladých ľudí v kríze

199294278_3964461566941108_7975802469655575557_n Zdroj: Facebook/IPčko

Občianske združenie IPčko, ktoré prevádzkuje internetovú poradňu pre mladých, otvorilo tento týždeň vo štvrtok 10. júna Klub Machovisko. Má byť miestom, kde budú môcť mladí ľudia nájsť podporu v ťažkých psychických situáciách. 

Otvorenie klubu avizovala v rozhovore pre denník Štandard už začiatkom tohto roka Dominika Rajznerová z IPčka. Ide o nový koncept anonymnej, odbornej a neformálnej pomoci. Na sociálnych sieťach IPčko objasňuje dôvody zriadenia tohto klubu: “Mladí ľudia, ktorí sa obracajú na naše linky pomoci, často hovoria o nedostatočných príležitostiach na socializáciu s rovesníkmi a na rozvoj, uzatvárajú sa doma, nevychádzajú von a izolujú sa. Potrebujú: anonymný bezpečný priestor, ktorý vytvára atraktívnu ponuku voľnočasových a rozvojových aktivít a odbornú bezplatnú pomoc, kontaktné miesto, kam môžu prísť v hraničnej krízovej situácii a dostanú odbornú stabilizáciu a pomoc.”

V Machovisku sa bude konať pravidelný program, koncerty, tvorivé aktivity, filmové večery a podobné podujatia. Namiesto čašníkov budú mladým ľuďom k dispozícii psychológovia, ktorí sa im budú môcť prihovoriť neformálnym spôsobom. 

Hneď v prvej časti programu otvorenia klubu hovoril Marek Madro, zakladateľ internetovej poradne IPčko, o tom, aký dôležitý je pre mladých ľudí princíp anonymity pri hľadaní pomoci. Preto sa mladí nebudú musieť pri vstupe do klubu registrovať či poskytovať akékoľvek osobné údaje. Každý deň by malo byť v klube päť psychológov. 

Súčasťou klubu je aj oddelená poradenská miestnosť, kde bude možné porozprávať sa s psychológom v diskrétnejšom prostredí.

Na otvorení Machoviska vystúpila Zuzana Smatanová. Zdroj: Facebook/IPčko

Prvá “lastovička”

Novootvorený klub je akýmsi pilotným projektom. “Náš sen je, že podobné miesta vzniknú minimálne v každom krajskom meste,” predstavil víziu projektu Marek Madro a dodal: “Je to priestor, ktorý má zároveň potenciál v tom, že to nie je len nejaká kaviareň, voľnočasový priestor, kde si môžete zahrať kalčeto alebo spoločenské hry. Je to miesto, kde chceme robiť preventívne aktivity, diskutovať o rôznych témach a ponúkať rôzne možnosti v živote… Je to prvá lastovička, ale veľmi dôležitá lastovička.” 

V rámci krátkych príhovorov počas otvorenia Klubu Machovisko vyjadrili podporu projektu aj minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling a zástupca spoločnosti Orange Martin Hromkovič. Nakoľko podobný projekt sa IPčko snažilo rozbehnúť už pred pár rokmi, no vzhľadom na obmedzené zdroje neúspešne, tentokrát získali partnerov, vďaka ktorým plánujú projekt rozvíjať. Ide o Nadáciu Orange, Magistrát hlavného mesta SR Bratislava, Bratislavský samosprávny kraj, Mestskú časť Bratislava – Staré Mesto a Nadačný fond Kaufland. 

Klub bude otvorený štyrikrát týždenne, v stredu a vo štvrtok v čase od 15.00 do 20.00 h, v piatok od 15.00 do 21.00 h a v sobotu od 17.00 do 21.00 h. Nachádza sa v centre Starého Mesta v Bratislave na adrese Na vŕšku 6.


Ďalšie články