Začína sa semifinále NHL. Prinášame analýzu, na čo všetko sa môžeme tešiť

San Jose Sharks v Vegas Golden Knights

Posledné štyri mužstvá, diváci na tribúnach a niekoľko skvelých konfrontácií tých najlepších hokejistov na svete. V NHL sa začína hrať o postup do finále.

Táto sezóna NHL je mimoriadne špecifická, je za tým viacero dôvodov. V dôsledku pandémie sa rozhodlo vedenie ligy prehádzať mužstvá do zaujímavejšieho modelu, kľúčom je vzdialenosť miest, ktoré sú v geografickej blízkosti, aby sa eliminovali dlhé presuny.

Ďalšou novinkou bolo až osem, deväť vzájomných zápasov, čo dalo mužstvám šancu na prepracovanie herného systému proti danému súperovi. Pre fanúšika to bolo niekedy nudné, ale zatiaľ sa hrá v play-off nádherný hokej.

Vznik konferencie zloženej vyslovene z „kanadských“ mužstiev dáva šancu, že si mužstvo z Kanady po dlhých rokoch trápenia konečne zahrá semifinále. Už po jej vzniku bolo jasné, že Severnú divíziu môže vyhrať každé mužstvo. Napokon pre všetkých zainteresovaných je obrovským „šokom“ mužstvo Montreal Canadiens s Tomášom Tatarom, ktorý žiaľ v posledných zápasoch nenastupuje.  

Asi najvyrovnanejšie pôsobila Východná divízia, v ktorej si brúsilo zuby na postup asi každé mužstvo, favoritmi boli napríklad Washington Capitals s Chárom a Boston Bruins. New York Islanders nakoniec dokázali prekvapiť hlavne  svojou prepracovanou defenzívou.

Západná divízia priniesla vyrovnanosť a stret dvoch hlavných adeptov na zisk pohára vo veľkom finále – hlavného favorita Colorado Avalanche s bojovníkmi z Vegas Golden Knights. Pre Vegas cesta za snom pokračuje. V Centrálnej divízii si postup postrážil minuloročný víťaz Tampa Bay Lightning, mužstvo nedalo žiadnu šanci Floride Panthers a neskôr Caroline Huricans s priemernými brankárskymi postami.

Poďme sa teda pozrieť na šance postupu do veľkého finále.

Začína sa už dnes, prvý zápas na programe je:

Tampa Bay Lightning : New York Islanders

Dlho sa debatovalo o šikovnom ťahu Tampy, ako lišiacky prekabátili daný platový strop v NHL. V základnej časti ho Tampa dodržala, pretože mala dlhodobo zraneného lídra Nikitu Kučerova a preto neskončili v tabuľke na prvom mieste, ale to vôbec neprekážalo. Behom prestupu posilnili hlavne obranu a na play-off sa vrátil v životnej forme hrajúci Kučerov, čím Tampa preskočila platový strop o niekoľko miliónov dolárov.

NHL to v play-off nerieši a z minuloročného víťaza sa stalo mužstvo „milionárov“ so snom obhájiť titul. Farby Tampy obhajuje aj výborne hrajúci obranca Erik Černák, ktorého pozičná hra a prehľad je naozaj prekvapením. Proti nim bude stáť disciplinované mužstvo, ktoré dokáže na modrej čiare vytvoriť nepriepustný „betón“ pod taktovkou jedného z najlepších trénerov v súčasnosti Barryho Trotzoma. A tiež posilami z New Jersey Devils – Kyle Palmierim a Travisom Zajacom (uznáte, že to druhé priezvisko – Kanaďana s pôvodom z našej časti Európy – si treba pamätať), ktorých získanie sa Islanders naozaj vypláca.

Zaujímavá bude konfrontácia oboch skvelých ruských brankárov Andreaja Vasilevského a Semjona Varlamova. V tejto sérii sa očakáva veľký vzdor Islanders, poučených z minulej sezóny, keď ich v „bubline“ vyradila práve Tampa Bay. Experti očakávajú najdlhšiu možnú sériu na sedem vyrovnaných zápasov, v ktorých rozhodnú hlavne brankári a disciplína New York Islanders, pretože presilovky Tampy Bay Lightning sú priam smrtiace.

Začíname teda dnes večer. Rozpis zápasov nájdete tu.

Hneď v pondelok nás čaká druhé semifinále:

Vegas Golden Knights : Montreal Canadiens.

V tejto sérii sa na prvý pohľad môže zdať všetko jasné. Vegas vyradili favorita z Colorada 4:2 na zápasy, pričom výsledok otočili z 0:2. Pre Vegas bude navyše dôležitým faktorom výhoda domáceho prostredia – doma začínajú prvým zápasom, a ak sa bude hrať na sedem zápasov, budú hrať pred svojimi fanúšikmi aj posledný zápas. Navyše Vegas budú mať plné tribúny, čo v Montreale zatiaľ nehrozí, na štadión tam pustili len niekoľko tisíc fanúšikov.

Zaujímavá bude aj konfrontácia bývalého kapitána Montrealu Maxa Paciorettyho, ktorý hrá v zlatých farbách a Tomáša Tatara, ktorý prestúpil práve z Vegas do Montrealu. Môžeme sa tešiť aj na vzájomný súboj v arénach dvoch „ikonických“ brankárov: trojnásobného víťaza Stanley Cupu Marc-André Fleuryho a legendu Carey Priceho.


Hokejisti Vegas Golden Knights brankár Marc-André Fleury (vpravo) a obranca Alec Martinez sa tešia po výhre v šiestom zápase finále Západnej divízie play-off NHL Vegas Golden Knights – Colorado Avalanche v Las Vegas. Foto:TASR/AP

Čo rozhodne túto sériu, je podľa môjho úsudku omnoho kvalitnejšie zloženie obrany Vegas s Alexom Pietrangelom, ktorým sa už podarilo eliminovať „torpédo“ Nathana Mackinnona. Ďalším faktorom bude úroveň tretích formácií, ktoré okrem bránenia rozhodujú zápasy, nuž a Vegas má asi najlepšiu tretiu päťku v celej NHL. Takisto sa môžeme tešiť na súboj najlepšieho defenzívneho útočníka v NHL Marka Stoneho s buldozérom Corey Perrym, ktorý poslinil pred sezónou Montreal. Všetko hrá do kariet Vegas Golden Knights, ale všetci vieme, ako je hra s kartami zradná.

Kto sa nakoniec stretne vo finále o vysnený Stanley Cup je zatiaľ vo hviezdach, ale čo je isté – bude sa hrať parádny dynamický hokej s vynikajúcimi brankármi a zaujímavými hernými variantmi naordinovanými svojimi trénermi a osobnosťami v mužstvách. 

Slovenský hokejista Montreal Canadiens Tomáš Tatar (uprostred) strieľa gól v zápase zámorskej hokejovej NHL Nashville Predators – Montreal Canadiens v Nashville, 14. februára 2019. Foto: TASR/AP

Pre slovenského diváka bude zaujímavé sledovať aj oboch našich hokejistov v týchto vyhrotených zápasoch. Ak nie troch, keďže na svoju príležitosť čaká Tomáš Jurčo z Vegas Golden Knights. Uvidíme. Je sa na čo tešiť.


Ďalšie články