Tradícia, ktorú porušil Roman Mikulec

Gábor Gendel. Foto: TASR/Jakub Kotian Gábor Gendel. Foto: TASR/Jakub Kotian

Smer sa dostal do vlastnej pasce. Minister vnútra Roman Mikulec nenesie zodpovednosť ani za Policajný zbor, ani za inšpekciu. Nie je to správne, ale nenesie ju kvôli zákonu minulej vlády, ktorým bol nastavený výber policajného prezidenta a šéfa inšpekcie.

Kladiem si tri základné otázky a postupne sa na ne pokúsim odpovedať. Pýtam sa, o čom je táto parlamentná schôdza, o čom bol prejav pána poslanca Fica ako hlavného predkladateľa a prečo niektorým opozičným politikom vadí Roman Mikulec ako minister vnútra.

Táto schôdza je presne o tom istom, o čom má byť aj referendum o predčasných voľbách, ktoré sa kolegovia z opozície snažia nechať vyhlásiť, a síce, či štát bude riadený z Úradu vlády, alebo z 9. poschodia hotela Double Tree by Hilton. Táto dnešná schôdza je aj o tom, či Policajný zbor bude riadený z Prezídia Policajného zboru, alebo z vínnej pivničky v Radošinej. Alebo o tom, či Policajný zbor bude riadiť prezident Policajného zboru, alebo nejaký nitriansky podnikateľ, toho času väzobne stíhaný. O tom je táto mimoriadna schôdza a som presvedčený, že o tom je aj referendum o predčasných voľbách, ktoré sa snažíte vyhlásiť.

Kto je tá kriminalizovaná opozícia, o ktorej hovorí Robert Fico

Prejav pána poslanca Fica bol o tom, ako to tu na Slovensku tridsať rokov fungovalo. Politici boli chráneným druhom a orgány činné v trestnom konaní vždy riadila aktuálna vláda. Veď to povedal úplne natvrdo. Raz červená vláda, raz modrá vláda, politici sa menili, ale pocit beztrestnosti zostal. Robert Fico sa vlastne v priamom prenose na verejnej schôdzi priznal, že orgány činné v trestnom konaní tu takmer tridsať rokov neboli nezávislé, ako káže zákon, ale boli riadené a ovládané politikmi. Ale takto to v ústave napísané nie je, kolegovia. Takto právny štát nevyzerá. Takto to chodí v diktatúrach.

Ešte niekoľko ďalších vecí ma zaujalo na vystúpení pána poslanca Fica. Napríklad opakovane tvrdil, že súčasná vláda kriminalizuje opozíciu. Tak som si vyhľadal zoznam ľudí, ktorí sú trestne stíhaní, že kto je teda tá opozícia: myslel azda pána bývalého prezidenta polície Gašpara ako predstaviteľa opozície. Naozaj? Alebo pána bývalého špeciálneho prokurátora Kováčika? On bol predstaviteľ opozície? Jeho trestným stíhaním je kriminalizovaná opozícia? Alebo bývalý šéf protikorupčnej jednotky NAKA pán Krajmer? To je kriminalizácia opozície, že je trestne stíhaný? Alebo pán Hraško, bývalý šéf NAKA? To je kriminalizácia opozície? Alebo stíhanie pána Kvietika? Pán Zoroslava Kollára? Pána Brhela? Oni sú tí predstavitelia opozície, ktorí sú kriminalizovaní?

Neviem, či si uvedomuje pán poslanec Fico, čo tým vlastne povedal, že je tu kriminalizovaná opozícia, lebo o iných „predstaviteľoch opozície“ neviem, že by boli kriminalizovaní.

Potom ma ešte pobavila tá poznámka, že jeho vlády nikdy nezneužili trestné právo. Je zbytočné to už opakovať. Boli účelovo trestne stíhaní páni Naď, Mikulec, Matovič atď. atď., ten zoznam by bol dlhý.

Mikulec a personálne zmeny, ktoré sa nekonali

Posledná otázka, ktorú si kladiem, znie, čo vadí Robertovi Ficovi a opozícii na Romanovi Mikulcovi. Ak minister Mikulec v niečom, ako povedal pán poslanec Fico, ignoroval silnú politickú tradíciu, tak podľa mňa v tom, že tu bola silná politická tradícia, ktorá bola vždy rešpektovaná, že keď sa menili vlády, tak sa zmenili aj kľúčové persóny – napríklad v rezorte vnútra, konkrétne v Policajnom zbore. A to sa nástupom tejto vlády nestalo.

Pán minister Mikulec neurobil žiadne personálne, opozícia by to nazvala asi čistkami, ja by som to nazval legitímnymi personálnymi zmenami, ktoré vždy boli rešpektované a nikdy neboli spochybňované. On to neurobil. Zrejme v dobrej viere.

Či už išlo o prezidenta Policajného zboru, riaditeľa inšpekcie, potom nižšie funkcie, ktoré spadajú pod personálnu právomoc policajných funkcionárov. Ani krajskí riaditelia neboli vymenení. Ani riaditeľ NAKA nebol vymenený. Keď nastúpil minister vnútra Mikulec, ešte niekoľko mesiacov slúžil ako prezident Policajného zboru pán Lučanský. Potom na vlastnú žiadosť odišiel a pán minister v súlade s tým nezmyselným zákonom, ktorý ste tu schválili v minulom volebnom období, vypísal výberové konanie na policajného prezidenta, ktoré na základe týchto vašich pravidiel vyhral aj hlasovaním vo výbore pre obranu a bezpečnosť pán prezident Kovařík, ktorý robil na Úrade vlády u pána premiéra Fica. Alebo šéf inšpekcie ministerstva vnútra. Šéfom tohto úradu bol do poslednej chvíle pán Szabó, ktorý bol týmto nezmyselným zákonom vybraný v minulom volebnom období a zabetónovaný vo funkcii. Prakticky neodvolateľný.

V stredu máme nezmyselný brannobezpečnostný výbor, pretože minister vnútra nemôže ani odvolať šéfa inšpekcie, je síce vo väzbe trestne stíhaný, ale minister vnútra nemá právomoc ho odvolať. Musí mu to odobriť brannobezpečnostný výbor. Úžasný zákon, len čo je pravda. Som zvedavý, čo by urobil pán minister, keby sme ho zajtra na tom výbore neodvolali. Tak by sme mali šéfa inšpekcie trestne stíhaného vo vyšetrovacej väzbe. Fakt geniálny zákon. Keby sa na Romana Mikulca hnevali nejakí policajti z toho, nazvem to, opačného tábora, ktorých ste nestihli vyštvať za posledných dvanásť rokov a vytrvali v polícii a robili si svoju prácu, keby sa oni naňho hnevali, že neurobil tie personálne zmeny hneď, ako nastúpil do úradu, to by som chápal. Ale nechápem, čo riešite vy? Čakal by som, že to vysvetlíte. No tak vysvetlite, ako mal Roman Mikulec zasiahnuť vo vojne bezpečnostných zložiek? Zacitujte z kompetenčného zákona, z Trestného poriadku, zo zákona o Policajnom zbore, povedzte, čo mal urobiť. Zatiaľ to nikto nepovedal.

Už na predchádzajúcej neverejnej schôdzi parlamentu som povedal, že ak sú manipulovaní svedkovia v trestnom konaní, tak je to, samozrejme, škandál. Je to zlé. Bolo by to zlé. Ak sa ukáže, že sa nič také nedeje, to by bol ešte väčší škandál. A najväčší škandál by bol, keby sa tie podozrenia nepreverovali. A nedávny zásah inšpekcie v sídle NAKA dokazuje, že nič také sa nedeje, že všetky podozrenia sa preverujú, všetky spravodajské informácie sa preverujú. A tak to má byť. Inšpekcia koná, ale to sa, samozrejme, dnes do prejavov nikomu nezmestilo, ktovie prečo.

Na záver ešte pár poznámok. Iniciátori mimoriadnej parlamentnej schôdze, najmä pán Fico, ale aj ostatní priznali, že politici boli na Slovensku tridsať rokov chráneným druhom. Je to asi pravda. A to je presne ten dôvod, prečo ľudia minulý rok v parlamentných voľbách volili zmenu. A áno, asi tá zmena nie je bezchybná, ale je určite bližšia k právnemu štátu, ako to, čoho sme tu boli svedkami posledných dvanásť rokov za vašich vlád.

Úplne na záver: minister vnútra Roman Mikulec nenesie zodpovednosť ani za Policajný zbor, ani za inšpekciu. Nie je to správne, ale nenesie ju kvôli vám, kvôli vášmu zákonu, ako ste nastavili výber policajného prezidenta a šéfa inšpekcie. Nehovorím to prvýkrát. Hovoril som to už vtedy, keď ste to predložili do parlamentu v minulom volebnom období. Vaša vláda odňala právomoc ministrom vnútra ovplyvniť, kto bude prezidentom Policajného zboru a šéfom inšpekcie. A teraz, ak tvrdíte, že chcete vyvodiť politickú zodpovednosť voči ministrovi vnútra za to, čo sa v polícii deje, tak ste spadli do vlastnej pasce, ktorú ste zmenou tohto zákona v minulom volebnom období nastavili.

Blahoželám!

Text je mierne upravenou verziou prejavu Gábora Grendela, ktorý odznel v utorok na schôdzi o vyslovení nedôvery ministrovi vnútra Mikulcovi.


Ďalšie články