Slovenskí biatlonisti v prvom kole nevýrazní, favoriti nesklamali

slovenský biatlonista TomᚠHassila Tomáš Hasilla Foto: Michal Svítok/TASR

Úvodné kolo Svetového pohára v biatlone prinieslo jedno prekvapenie, ale i očakávané víťazstvá favoritov. Slováci sa okrem Michala Šimu umiestnili mimo top 50 najlepších pretekárov. Situáciu im komplikuje aj absencia členov realizačného tímu, ktorí ostali v karanténe so sestrami Fialkovými.

Veronika Machyniaková a Henrieta Horvátová v sobotu predviedli výbornú streľbu, no bežecky nestačili na ostatné pretekárky a nepripísali si tak žiadne body. Situácia sa ešte zhoršila v nedeľu slabšími výsledkami na strelnici, a tak prvé kolo vo fínskom Kontiolahti zakončili v poslednej desiatke.

„Nie je to na tých lyžiach také, aké by som si predstavovala. Necítim sa na nich dobre. Streľba je celkom fajn. Dôležité je si oddýchnuť, príde fyzioterapeut a aj on nám pomôže. Dúfam, že sa to vráti do starých koľají, tak, ako to bolo počas leta, pretože vtedy som mala úplne iný prejav ako teraz,“ povedala Machyniaková po nedeľňajších pretekoch pre slovenskybiatlon.sk.

Muži nepochodili o nič lepšie. Zo štvorice Tomáš Hasilla, Michal Šima, Matej Baloga a Šimon Bartko bol najúspešnejší Šima. Vo dvoch pretekoch sa dopustil len jednej chyby pri streľbe, ale pomalšie tempo mu umožnilo zaradiť sa len na 49. a 50. miesto.

„Na trati som sa cítil fajn, bežalo sa mi dobre. Na strelnici to išlo bez problémov. Keď som prišiel do cieľa a uvidel tú stratu, bol som dosť prekvapený. Snažil som sa, no nešlo to tak, ako som si predstavoval. Myslel som si, že to bude lepšie, čo sa týka bežeckej stránky. Čakal som viac,“ zhodnotil svoj výkon Šima po rýchlostných pretekoch.

Vzhľadom na aktuálnu formu v tíme a predovšetkým výkony konkurencie Slováci zrejme ostanú do návratu sestier Fialkových bez popredných priečok a bodových zápisov. Fialkové sa plánujú po ukončení karantény presunúť rovno do Rakúska a pred tretím kolom dobiehať tréningové resty.

Bø a Oeberogová po úvodnom kole na čele Svetového pohára

V mužskej časti vytrvalostných pretekov sa o rozruch postaral nórsky mladík Sturla Laegreid, keď porazil krajana Johannesa Bøa. Na ukradnutie víťazstva favoritovi mu stačilo 19 sekúnd. Držiteľ veľkého krištáľového glóbusu si zo strateného prvenstva ťažkú hlavu nerobil. „Dnes som bol druhý najlepší, to je stále veľmi dobré. Výborný štart sezóny,“ uviedol Bø po vytrvalostných pretekoch. Chuť si napravil v rýchlostných pretekoch, keď po bezchybnej streľbe a výbornom behu nedal šancu súperom a oslavoval prvú výhru a druhé pódiové umiestnenie za víkend. Ujal sa tak vedúcej pozície v rebríčku Svetového pohára. Druhé miesto patrí Švédovi Sebastianovi Samuelssonovi a tretie Laegreidovi.

Dorothea Wiererová si v úvodných ženských pretekoch dokázala obhájiť minuloročnú vedúcu pozíciu. Talianska biatlonistka sa zrejme inšpirovala slovenskou lyžiarkou Petrou Vlhovou. Triumf si vydobyla veľmi tesne, iba osem desatín sekundy ju delilo od druhého miesta. Po čistej streľbe a dramatickom finiši naň odsunula sklamanú Nemku Denise Herrmannovú. Tá aj s jednou chybou na strelnici vynikajúco rozložila svoje sily na trať a časovú stratu výborne dobehla. Sobota bola smolným dňom pre Nórky, ktorým sa pri streľbe absolútne nedarilo. Žiadna z nich sa neumiestnila medzi desiatimi najlepšími.

V nedeľu si pri rýchlostných pretekoch napravili reputáciu a po bezchybnej streľbe obsadili Marte Roiselandová a Karoline Knottenová druhé a tretie miesto. Výhru oslavovala Švédka Hanna Oebergová, ktorá sa po úspešných pretekoch dostala na čelo rebríčka Svetového pohára. V prvej trojke figuruje aj Švédka Johanna Skottheimová a Wiererová.

Druhé kolo vo fínskom Kontiolahti bude pokračovať vo štvrtok rýchlostnými a víkendovými stíhacími a štafetovými pretekmi. Po prvom kole ostávajú favoritmi členovia nórskej a švédskej výpravy. O prvé víťazstvo sa pokúsia pretekári z radov Francúzov a Nemcov.


Ďalšie články