Zápisky z Hanusovych dní: V parlamente chýbajú pro-life poslanci. Ale ja som vždy hlasoval za pro-life návrhy, vraví Heger

DSC_0646 Diskusia s premiérom SR Eduardom Hegerom v záhrade Pálffyho paláca. Foto: Barbora Girmanová

Piaty festivalový deň a v publiku neostala voľná stolička. Pozvanie do diskusie totiž prijal premiér SR, aby sa v diskusii so zástupcami občianskej spoločnosti konfrontoval s problémami „obyčajných“ Slovákov.

Diskusiu otvorila starostka MČ Bratislava – Staré mesto Zuzana Aufrichtová, po ktorej sa v hosťovskom kresle vystriedali ôsmi zástupcovia ľudu. Z odpovedí premiéra vyberáme: Podľa neho je úlohou vlády hlavne vytvorenie dobrého prostredia pre podnikateľov. „Cieľom podnikania je zisk. Preto nie je úlohou vlády dávať podnikateľom peniaze,“ vysvetľuje. Taktiež zdôraznil, že „podpora rodiny je priorita tejto vlády“. Na otázku, čo mieni urobiť s porušovaním práva na život nenarodených, apeloval na občanov, aby volili pro-life politikov. Len takým spôsobom môže dôjsť k systematickým zmenám. Dodal, že on vždy za pro-life zákony hlasoval.

Druhá diskusia bola venovaná odkazu Silvestra Krčméryho pri príležitosti prvého Dňa pamiatky obetí komunistického režimu. Medzi diskutujúcimi boli viacerí, ktorí Silvestra Krčméryho poznali osobne, napríklad František Mikloško. Popri hrdinských činoch odkryli spomienky diskutujúcich zraniteľnú ľudskosť tohto velikána: „Silvo nikdy nebol príkry ani voči komunistom, vždy hovoril – ani ja neviem, koľko to ešte vydržím.“ Na pódiu panovala zhoda, že „jadrom jeho odkazu je správne chápanie slobody“.

Festival Bratislavské Hanusove dni pokračuje ešte tri dni. Dnes s americkým spisovateľom Rodom Dreherom či obžalovanou fínskou političkou Päivi Räsänen. Taktiež vás pozývame v sobotu 26. júna na sprievodný program BHD pre mužov: celodenný EXODUS RETREAT s riaditeľom programu Exodus 90 Nathanielom Binversie.



Ďalšie články