Orgie v Bruseli prerušila polícia. Prichytili aj europoslanca a diplomatov

Ilustračné foto, belgická polícia. Foto: TASR/AP Ilustračné foto, belgická polícia. Foto: TASR/AP

Belgická polícia rozpustila v Bruseli párty, na ktorej našla 25 nahých mužov, vrátane poslanca Európskeho parlamentu a bližšie neurčeného počtu diplomatov.

Počas párty, ktorú belgické médiá podľa portálu Politico opisujú ako „orgie“, zatkla polícia v Bruseli viacero ľudí vrátane niekoľkých, ktorí si uplatnili diplomatickú imunitu.

Zdroj blízky vyšetrovaniu povedal, že policajtov zavolali k sťažnosti na rušenie nočného kľudu v centre Bruselu, kde sa lockdownová párty v piatkovú noc konala. „Na mieste našli približne 20 ľudí a polícia zasiahla, pretože nerešpektovali opatrenia proti šíreniu koronavírusu,“ uviedol policajný zdroj.

Neúspešný útek oknom

Belgické médiá tvrdia, že išlo o 25 nahých mužov. Pri pokuse o útek po odkvapovej rúre sa zranil aj istý europoslanec, ktorého polícia zadržala. Nájsť mu mali aj drogy. Muž si však uplatnil diplomatickú imunitu, ktorú mu poskytuje Európsky parlament. Malo ísť o maďarského europoslanca za vládnu stranu Fidesz Józsefa Szájera.

Po prevalení incidentu sa maďarský europoslanec priznal, že sa zúčastnil na nezákonnej párty a vzdal sa ešte v nedeľu funkcie. „Je mi ľúto, že som porušil pravidlá zhromažďovania, bolo to z mojej strany nezodpovedné a sankcie budem znášať,“ uviedol okrem iného previnilec.

Dodajme, že Szájer v Európskom parlamente reprezentoval stranu Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorá dlhodobo vystupuje proti LGBT agende.

Morálny bankrot Orbánovej strany?

Kauza vyvolala u našich južných susedov veľký ohlas. Maďarská opozícia a odporcovia vládnej politiky tejto strane nič nedarujú. Hnutie Momentum označilo kauzu Szájera za úplný morálny bankrot Fideszu. Kriticky sa k veci stavia aj Jobbik či Demokratická koalícia.

Times pripomína, že Szájer bol jedným z politikov, ktorý sa podieľali na prepísaní maďarskej ústavy, aby v nej bolo chránené manželstvo medzi mužom a ženou.

„Berieme to na vedomie, ako berieme na vedomie aj skutočnosť, že sa ospravedlnil svojej rodine, politickému spoločenstvu i voličom,“ píše sa po Szájerovej rezignácii vo vyhlásení skupiny europoslancov za Fidesz-KDNP.

Tvrdý prístup v Európe

V celom Belgicku platí druhý lockdown od novembra. V platnosti je obmedzenie vychádzania aj stretávania sa viac ako štyroch ľudí na jednom mieste.

Od prvého zavedenia protipandemických opatrení majú policajti s nelegálnymi párty prácu takmer vo všetkých krajinách Európskej únie. Za všetky spomeňme prípad zo susedného Česka.

V Prahe sa polícia musela dobíjať baranidlom do baru v centre mesta, kde na nelegálnu párty organizovanú cez sociálnu sieť prišlo 119 ľudí. Vyše stovka z nich boli cudzinci. Na policajnej stanici skončilo pre porušenie nariadení 8 ľudí.


Ďalšie články