Haščák je obvinený a štát demonštruje silu

V Sídle Penty zasahovala polícia Foto: Jakub Kotian/TASR

V sídle finančnej skupiny Penta v bratislavskom Digital Parku sa uskutočnila rozsiahla policajná akcia. Spolumajiteľ Penty Jaroslav Haščák bol zadržaný a bude pravdepodobne stíhaný vo väzbe, obvinený je z korupcie a prania špinavých peňazí. Penta považuje aktivitu polície za neprimeranú a neopodstatnenú demonštráciu sily.

V utorok 1. decembra popoludní zasahovali kukláči v petržalskom sídle spoločnosti Penta v komplexe Digital Park. Spolumajiteľ finančnej skupiny Penta Jaroslav Haščák bol predvolaný na výsluch do budovy policajného prezídia, príčinou sú obvinenia z korupcie a prania špinavých peňazí. 

„Spolu s Haščákom vyšetrovateľ obvinil aj bývalého riaditeľa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša a jeho manželku Danu, ktorá v minulosti tiež pracovala pre tajnú službu,” informovali Aktuality. Obaja sú rovnako obvinení z korupcie a legalizácie príjmu z trestnej činnosti.

Polícia bližšie zatiaľ o prípade neinformovala, vzhľadom na informačné embargo od Úradu špeciálnej prokuratúry. K situácii sa zatiaľ nechcel vyjadrovať ani minister vnútra Roman Mikulec (OĽaNO), vzhľadom na prebiehajúce procesné úkony.

Gorila a Kočner

Haščák patrí k najbohatším Slovákom a dlhodobo je označovaný za oligarchu. Jeho meno sa objavuje v súvislosti s vraždou novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice, ako i v prípade niekoľkých ďalších káuz, do ktorých mal byť údajne zapletený.

Tento rok pre svoje kontakty s neprávoplatne odsúdeným Marianom Kočnerom vypovedal na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku. Podľa obžaloby mu Kočner písal, že pracuje na „odje*aní ču*áka,“ pričom Kuciak sa vo svojej práci venoval aj banke vlastnenej Pentou a jej napojení na daňové raje.

Najviac sa však meno spolumajiteľa finančnej skupiny skloňovalo v súvislosti s kauzou Gorila, v ktorej bol Haščák kľúčová postava. Spis Gorila sa dostal na verejnosť v roku 2011 a tvorili ho prepisy odpočúvania z tzv. konšpiračného bytu na Vazovovej ulici v Bratislave.

V spise sa hovorí o plánoch masovej korupcie počas privatizácie za druhej Dzurindovej vlády, či o kupovaní poslancov Národnej rady SR. Spomínajú sa tam aj prepojenia Penty na viacerých politikov. Napriek masovým protestom, ktoré tento spis vyvolal, sa kauza nikdy nedošetrila.

NAKA zadržala koncom novembra tohto roku aj bývalého šéfa kontrarozviedky SIS Ľubomíra Arpáša. Arpáš mal po svojom odchode zo SIS údajne Haščákovi predať nahrávky z odpočúvania konšpiračného bytu Penty na Vazovovej ulici v Bratislave.

Obchodné aktivity

Obchod medzi Arpášom a Haščákom sa uskutočňoval podľa medializovaných informácii pravdepodobne tak, že si Arpáš a jeho manželka Dana založili v septembri 2006 firmu Identita, ktorá začala vzápätí obchodovať s firmou Barkont pod kontrolou Haščáka.

„Arpáš jej mal od októbra 2006 do marca 2008 dodávať fiktívne analýzy a poradenské služby. Pentácka firma mu poslala v pätnástich splátkach vyše 194-tisíc eur (takmer šesť miliónov korún),” píšu investigatívni novinári portálu Aktuality. O obchodoch medzi Arpášom a Haščákom sa píše aj v spise Gorila.

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vtedy nikoho neobvinil a veliteľ vyšetrovacieho tímu Marek Gajdoš odišiel v roku 2017 na vlastnú žiadosť z polície. Podľa Arpáša sa uskutočňovala jeho spolupráca s Pentou prostredníctvom generála Alojza Lorenca, ktorý Pente poskytoval služby týkajúce sa vývoja či aktualizácie informačného systému.

Arpáš však odmieta obvinenia z toho, že by sa finančné transakcie týkali nahrávky Gorila. „Väčšinou sa to týkalo zdravotníctva. Analyzovali sme trh, konkurenčné prostredie, poskytovali poradenstvo a podobne,” vyjadril sa pre Aktuality. Na otázky, či zinkasoval za svoje služby spomínanú sumu, odpovedal, že si presne nepamätá.

Finančná skupina naopak tvrdí, že služby Arpáša využívala na spravodajskú prácu „pre svoje potreby”. Že by išlo o spomínanú nahrávku však vylúčila. Penta tiež odmietla komentovať výšku odmeny pre Arpáša.

Reakcie politikov

K zásahu polície v sídle Penty sa pohotovo vyjadrili aj politici. Medzi prvými bol premiér Igor Matovič, ktorý v online statuse napísal: „Mafia je len tak silná, ako slabý je štát. Bodka.“

Minister vnútra Roman Mikulec uviedol, že nemá potrebné informácie, pretože bol na rokovaní Ústredného krízového štábu. Vyvrátil však, že by išlo o politickú objednávku. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) na sociálnej sieti napísala, že dnešok svedčí o tom, že polícia má voľné ruky a pred zákonom sú si všetci rovní.

Strana SaS uviedla, že Jaroslav Haščák „je symbolom korupcie a bielych golierov, ktoré mali na Slovensku vplyv za dvanásť rokov vlády Smeru“. Podľa ministra Milana Krajniaka (Sme rodina) je „štát vždy silnejší než akokoľvek silný oligarcha, mafián alebo finančná skupina. Ak chce.“

Stanovisko Penty

Hovorca finančnej skupiny Martin Danko uviedol, že zásah polície v priestoroch finančnej skupiny Penta ako aj obvinenie Haščáka sú neprimerané a neopodstatnené. Utorňajší výsluch Haščáka bol plánovaný a mal sa týkať „starého podozrenia z trestnej činnosti z údajného nelegálneho obchodovania s nahrávkami z kauzy Gorila“.

Hovorca ďalej uviedol, že Haščák počas celého vyšetrovania kauzy Gorila s políciou spolupracoval, ale odmieta akékoľvek nelegálne konanie v súvislosti s aktivitami Arpáša. „Podnikne všetky právne kroky na svoju ochranu,“ povedal Danko.


Ďalšie články