Ako počas leta nezabudnúť na Boha

toa-heftiba-Q5Uf3B8Ej7A-unsplash Ilustračný obrázok. Foto: Toa Heftiba/unsplash.com

Všetci sme na tento krásny čas čakali. Vonku môžeme chodiť bez rúšok, večery sú dlhé a príjemne teplé, práce je o čosi menej a my máme priestor na dovolenku a oddych. Má to ale znamenať to, že dovolenka prichádza aj v našom duchovnom živote? Rozhodne nie! 

Ako saleziánsky odchovanec som zvykol celé leto tráviť v saleziánskom stredisku. Či už to boli tábory, výlety, duchovné cvičenia, každý deň som bol nejakým spôsobom aktívny. Deckám som na táboroch hovoril o Bohu, snažil som sa ich trošku vychovávať Don Boscovou spiritualitou, na duchovných cvičeniach každý deň „omšička“, silencium, rozhovory s Bohom, jednoducho až, nazvime to, duchovné obžerstvo. Popri tých letných aktivitách mi napriek dosť veľkej duchovnej náplni niečo chýbalo. Ako keby som na niečo zabúdal, niečo, čo som mimo prázdnin vnímal intenzívnejšie. Bolo to vnímanie Božej prítomnosti. 

Dovolenku som si dal aj od vzťahu s Bohom. 

Priznajme si, tento problém má väčšina z nás. Česť výnimkám. Skončí sa pracovný stereotyp bežného roka a my máme potrebu všetko stopnúť. No Boh by mal zostať v našom živote, aj keď sa všetko zastaví. Veď oddychovať s Bohom je najlepší spôsob oddychu. Preto mi napadlo ponúknuť vám niekoľko jednoduchých rád, ako nezabudnúť na Boha ani počas leta, ale bude to chcieť dávku disciplíny. 

Ranná modlitba 

Absolútny základ nielen letného nezabudnutia na Boha, ale základ duchovného života každého kresťana. Čo iné, ako začať deň v Božej prítomnosti. Naštartuje vás to správnym smerom na každodenné aktivity. Na inšpiráciu, ako sa modliť, si prečítajte môj článok o tom, že modlitba je najjednoduchšia vec na svete. 

Spytovanie svedomia 

Ranná modlitba je super, ale časom, na odporúčania saleziánov, som si osvojil aj večerné spytovanie svedomia. Ide o krásnu reflexiu celého dňa pred spaním. Stačí úplne v jednoduchosti si prebehnúť celý deň a zhodnotiť, či som konal a zmýšľal správne. 

Bohoslužby

Nezabúdajme, že viera je aj o jej prežívaní v spoločenstve. Preto netreba zabúdať aj na chodenie na sväté omše (v prípade katolíkov aj prijímanie Eucharistie) a na účasť na nedeľných zhromaždeniach u ostatných cirkví. O to viac, keď sú opatrenia miernejšie a môžeme zažívať spoločenstvo veriacich. 

Duchovné cvičenia/pár dní na samote

V tichosti sa v našich srdciach otvára priestor, do ktorého vstupuje Boh. Tak ako som vám kedysi radil, že máte skúsiť venovať päť minút do dňa Bohu, skúste mu cez prázdniny venovať napríklad tri dni. Oddýchnete si od každodenného pracovného ošiaľu a ako bonus dostanete neuveriteľný čas s Bohom, z ktorého budete čerpať ešte dlho po dovolenke.

Kresťanská hudba 

Tento bod si požičiam z pôstu Exodus 90. Po ceste na chatu, tábor alebo len tak na výlete si skúste namiesto „vychillovaného groovy“ letného repu pustiť nejaký „worshipík“ (chválové piesne, pozn. red.). Zdá sa to ako nepodstatná vec, maličkosť, ale zo skúsenosti po absolvovaní Exodus 90 viem, že vás to dokáže udržať v Božej prítomnosti.

Ilustračný obrázok. Zdroj: Pixabay

Pôst

Asi si poviete: Veď je leto, nechcem sa postiť! To nie je čas na pôsty! Opak je však pravdou. Leto je najlepší čas na pôst. Môžete sa napríklad vzdať zmrzliny na celé leto a obetovať to za pokoj v rodine. Kreativite sa medze nekladú a k Bohu vás to priblíži stopercentne! Oheň padá na obetu.  

Sväté písmo ako podcast

Posledná vecička je pre mňa veľká „vychytávka“. Ja osobne si púšťam Bibliu ako audioknihu počas rannej prechádzky so psom. Spájam príjemné s užitočným a ani neviem ako, ale od januára som takto prečítal či vypočul už polovicu Svätého písma. Tých 15 minút by som inak počúval len hudbu, no takto môžem počúvať Slovo Božie. Keď nemáte psa, odporúčam audio Bibliu k prechádzkam počas teplých letných večerov.

Verím, že som vás aspoň trošku inšpiroval a namotivoval, aby ste na Boha nezabúdali. Lebo on nezabúda na vás. Stačí jediná vec z vyššie spomenutých odporúčaní a vaše leto bude určite o čosi duchovnejšie a oddýchnete si nielen telesne, ale aj duševne a duchovne.


Ďalšie články