Mozambik: Katechéta z Palmy riskoval život, aby pred teroristami ochránil farské dokumenty

Catechist Risks His Life to Save “Treasure” of Palma Parish During Terrorist Attack

Pred teroristami sa skrýval dva dni a potom bol mesiac na úteku. Obetavý katechéta tým záchránil matričné knihy, v ktorých sú údaje celej obce. Keď knihy vracal, miestny biskup zostal v nemom úžase.

„Som katechétom a animátorom vo Farnosti svätého Benedikta v Palme,“ predstavuje sa Paulo Agostinho Matica biskupovi Antoniovi Juliassemu, apoštolskému administrátorovi Pemby, a odovzdáva mu do rúk matričné knihy svojej rodnej farnosti. Keď 24. marca 2021 napadli mesto Palma teroristi, ukryl sa na fare, aby strážil tieto dokumenty.

„V deň útoku som pracoval v presbytériu. Okolo druhej popoludní vtrhli povstalci z militantnej skupiny aš-Šabáb do Palmy a zaútočili na našu farnosť.“ Len čo počul streľbu a výbuchy, ponáhľal sa ochrániť matričné knihy, ktoré obsahujú záznamy o všetkých manželstvách, krstoch a birmovkách vo farnosti. Ľudia z mesta utekali a Paulo sa dva dni ukrýval. Až na tretí deň sa odvážil presunúť do domu jedného svojho priateľa. Odtiaľ odišiel do neďalekého mestečka Quitunda a potom do Sengy, kam dorazil v sobotu pred Kvetnou nedeľou a priniesol so sebou aj matričné knihy.

Celá oblasť provincie Cabo Delgado pripomínala vojnovú zónu. Teroristi, ktorí sa označujú za príslušníkov takzvaného Islamského štátu, v nej vtedy uskutočnili jeden z najkrvavejších útokov. Medzi obyvateľstvom sa šírili správy o vraždení v Palme aj vyľudňovaní mesta. Vládol zmätok a panika.

Paulovi sa po príchode do Sengy podarilo nájsť malú katolícku komunitu. Keď sa stretli, začali sa spolu modliť. „Išiel som teda do kostola a spoločne sme sa modlili,“ hovorí Paulo. V provincii Cabo Delgado je málo kňazov, a preto je bežné, že liturgiu slova vedie katechéta – katolíci v Senge takto oslávili Kvetnú nedeľu. 

Paulo však cítil, že musí pre dôležité úradné knihy nájsť ešte bezpečnejšie miesto. Vybral sa do susednej dediny Mwagaza, v ktorej žili jeho príbuzní. Zostal u nich až do 11. apríla 2021. Keď sa dopočul, že sa útok na Palmu skončil, rozhodol sa vrátiť späť, hoci to nebolo úplne bezpečné. „Vrátil som sa do farnosti – chcel som zistiť, aká je situácia.“

Kostol spustošili, knihy sú vďaka obetavosti zachované

To, čo našiel, ho zarmútilo. Kostol bol vyplienený, všade videl známky násilia: dvere boli vypáčené, obrazy, sochy a lavice spálené, ozvučovací systém poškodený. Teroristi rozbili i nové okná, ktoré sa chystali osadiť namiesto starých. Všetko zničili. Vo farskej budove bolo schovaných okolo 30-tisíc meticalov (asi 400 €) na výdavky farnosti – boli preč. „Vzali peniaze, televízor aj motorku.“

Katechéta Paulo Agostinho Matica na stretnutí s biskupom Antoniom Juliassem, apoštolským administrátorom Pemby. Foto: ACN

Dva mesiace a jedenásť dní po útoku na Palmu sa vybral do Pemby, aby zachránené matričné knihy odovzdal biskupovi. Počas krátkeho obradu, z ktorého ACN zhotovila videozáznam, biskup Juliasse vyzdvihol Paulovu statočnosť a odhodlanie. „O horlivosti katechétu z Farnosti svätého Benedikta v Palme som už počul, ale jeho úsilie ochrániť matričné knihy vo mne skutočne vzbudilo úžas,“ zhodnotil. Ocenil jeho odvahu riskovať vlastný život, aby ochránil tieto dokumenty v čase, keď všade zúrila streľba a vraždenie. Zdôraznil, že ide o svedectvo Paulovej lásky k Cirkvi: „Uprostred súženia svedčil o láske k Božej Cirkvi, na ktorej mu tak veľmi záleží.“

Nejde o obyčajné knihy. Ich ručne zapísané stránky obsahujú záznamy o celej kresťanskej komunite mesta a sú jej historickou pamäťou. Nebyť tohto muža, skončili by v ohni. Vďaka katechétovi Paulovi sa zachovajú ako súčasť historického dedičstva diecézy.

Text vychádza v spolupráci s pápežskou nadáciou ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, ktorá od roku 1947 pomáha núdznym, ktorí trpia, sú prenasledovaní pre vieru, alebo sú v existenčnej núdzi.


Ďalšie články